Moja babcia robi to z resztek ugotowanych ziemniaków. i zachwyca nimi każdego kto wypróbuje. Poznaj przepis i nie wyrzucaj tego, co ci zostało w garnku.
Babcie znają najlepsze przepisy z niczego i z resztek. W tamtych czasach nie marnowało się nawet resztek ugotowanych ziemniaków. Dlatego poznajcie jeden z najbardziej popularnych i lubianych przepisów z czasów młodości naszych babć.
Moja babcia robi to z resztek ugotowanych ziemniaków. Przepis
Kotlety z resztek ziemniaków to danie, które przypomni ci dzieciństwo. Są proste w wykonaniu i jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie. Babcie zawsze podkreślają, że niczego nie wolno marnować w kuchni, a te kotlety to idealny dowód na to, że można stworzyć coś pysznego z niczego.
Kotlety z resztek ugotowanych ziemniaków. Przepis
Składniki:
» około 2-3 szklanki resztek ugotowanych ziemniaków
» 1 jajko
» 1 cebula
» 3 ząbki czosnku
» sól i pieprz
» olej roślinny
» bułka tarta
Przygotowanie:
Resztki ugotowanych ziemniaków dokładnie rozgnieć widelcem w dużej misce, następnie dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj jajko, sól, pieprz do smaku, a następnie znów pomieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj nieduże kotlety, a potem obtaczaj je w bułce tartej.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor, aż staną się chrupiące i rumiane. Smacznego!