Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu, a efekt cię zaskoczy. Ten trik pomoże rozwikłać pewien wszechobecny kłopot. Warto go zastosować, ponieważ jest efektywny i do tego szybki. Na czym dokładnie polega sztuczka? Wszystko wyjaśniamy.
Chleb na ryżu rozwiąże pewien szkopuł
Lubisz ryż? Większość ludzi zwykle dodaje go do różnych potraw (np. gołąbków), deserów i sałatek. To odżywcze ziarno, które jest smaczne i zdrowe. Jest źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie brązowy ryż) i polecany jest osobom, które chcą zachować szczupłą sylwetkę. Spożywanie ryżu ma zbawienny wpływ na kondycję skóry, ciśnienie tętnicze krwi i układ pokarmowy.
Niestety gotowanie nie zawsze przebiega po naszej myśli, podobnie jest z ryżem. Z pozoru to przecież bardzo prosta czynność, ale czasami mogą powstać po ugotowaniu składnika pewne problemy. Prawdopodobnie spotkał się z tym kiedyś każdy Jak uratować ziarenka?
Patent kulinarny, dzięki któremu ocalisz ryż
Rozgotowany ryż to nie jeszcze nie koniec świata. Gdy powstanie nam papka, to nie musimy załamywać rąk. Da się coś z tym zrobić i to w łatwy sposób. Wystarczy zastosować jeden trik kuchenny, a potrawa zostanie uratowana.
Weź jedynie kromkę chleba, połóż ją na rozgotowane ziarenka i delikatnie przyciśnij. Jaki to przyniesie efekt? Pieczywo przyswoi nadmiar płynu z ryżu, który momentalnie stanie się bardziej sypki. Będzie zatem smaczniejszy.
Ta sztuczka jest niezawodna i szybka w wykonaniu. Chleb przeważnie zawsze mamy w kuchni, więc gdy przypadkiem rozgotujemy ryż, to wystarczy, że ukroimy jedną kromkę, nasz ryż odzyska pożądaną konsystencję. Pieczywo raz-dwa wchłonie nadmiar wody, a uwielbiany dodatek może posłużyć nam w kuchni. Sypki ryż lepiej sprawdzi się np. w sałatce.
Każdy powinien wiedzieć, że ryż należy gotować ok. 20 minut. Trzeba go całkowicie przykryć wodą. Najlepiej przestrzegać wskazówek producenta, które znajdują się na pudełku, o ile masz ziarenka w saszetkach.
Czytaj też: Jak dobrze gotować ryż? Prosty sposób na idealną sypkość