Dziś chcemy ci pokazać mistrzowski przepis na smakołyk, który zrobisz w mgnieniu oka. Pracy też jest przy nim niewiele. Domowe rogaliki składają się z samych prostych składników, są chrupiące i w sam raz słodkie. Powyższy obrazek mówi sam za siebie. Rogaliki wyglądają tak smakowicie, że można jeść je oczami. Spójrz na recepturę i koniecznie zrób je dla swojej rodziny.
Rogaliki z ciasta francuskiego lepsze niż z niejednej cukierni
W przypadku tego przepisu mozolne zagniatanie ciasta wcale nie wchodzi w grę. Obejdzie się też bez długich prac nad farszem. Nowatorska receptura, którą dziś dla ciebie mamy, jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza.
Jeśli nie chcesz długo czekać w kolejce do cukierni po tradycyjne rogale świętomarcińskie lub po prostu szkoda ci pieniędzy, to poniższym przepisem powinieneś się szczególnie zainteresować. Swojski wyrób jest równie pyszny co ten ze sklepu. Chociaż nie smakuje tak samo, jak kultowy rogal z Wielkopolski. W każdym razie wygląd, konsystencja i smak domowej przekąski też są bez zarzutu. Zerknij na tę prostą recepturę i daj jej szansę. Będziesz oczarowany efektem.
Przepis na chrupiące rogaliki z pysznym nadzieniem
Składniki:
-2 opak. ciasta francuskiego
-10 g mąki pszennej
-200 g orzechów włoskich
-110 g cukru
-3 duże jajka
-55 g bułki tartej
-pół łyżeczki cynamonu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przyszykuj też sporą, płaską blachę wyścieloną papierem pergaminowym.
Opis przygotowania:
Posiekaj orzechy włoskie, przełóż je do większego naczynia, a potem wsyp mąkę pszenną, cukier, bułkę tartą, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj również całe 2 jajka i samo białko z 1 jajka (żółtko z 3 jajka przyda ci się do nasmarowania deseru). Mieszaj dokładnie składniki i nadzienie umieszczaj na gotowym cieście francuskim (wcześniej je rozwiń i odpowiednio podziel na mniejsze trójkąty).
Z farszem nie przesadzaj: 1-2 łyżki wystarczą. Kładź go u podstawy trójkąta, a potem zawijaj do góry (tam gdzie wierzchołek). Dzięki temu powstaną kształtne rogaliki. Układaj je na blasze i każdą sztukę smaruj rozbełtanym żółtkiem. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i piecz deser przez ok. 25 minut.
Wypieki możesz udekorować, np. rozpuszczoną czekoladą albo lukrem. Wybranym dodatkiem możesz śmiało oblewać ciepły smakołyk.