Znakomite kotlety z zeszytu babci. Są tak dobre, że robię je bez przerwy
Co zjeść na kolację? Jeśli zadajesz sobie to pytanie dość często, to dziś masz już na nie odpowiedź. Zrób kotlety warzywne według poniższego przepisu, a o innych kolacjach prędko nie będziesz chciał słyszeć. Fit potrawa składa się ze zdrowych i smacznych produktów, a powstaje w mgnieniu oka. To idealna propozycja na ciepły wieczorny posiłek.
REKLAMA
Z cukinii i marchewki zrobisz najlepsze kotlety pod słońcem
Powinniśmy unikać spożywania ciężkich i tłustych dań przed snem. Kotlety warzywne to co innego – są lekkostrawne, pyszne i nie ociekają tłuszczem. Ich bazą jest soczysta cukinia i słodka marchewka. Obydwa warzywa komponują się ze sobą znakomicie.
Receptura jest naprawdę prosta i nie sprawi żadnych trudności nawet kuchennym debiutantom. O lepszej kolacji można tylko pomarzyć. Sprawdź, jak w kilku krokach zrobić delikatne kotleciki z cukinii i marchewki. Kto choć raz ich skosztuje, będzie już stale do nich wracać.
Przepis na lekkie i smaczne kotlety z cukinii i marchewki
Składniki:
1 marchew
2 cukinie
3 ząbki czosnku
por
2 jajka
100 g sera żółtego
4 łyżki kaszy manny
koperek
bułka tarta
pieprz i sól
papryka słodka
olej do smażenia
REKLAMA
Opis przygotowania:
Krok 1
Cukinie zetrzyj na większych oczkach tarki, posyp solą i odłóż na kwadrans.
Krok 2
Pokrój koper, podobnie zrób z porem, a ser rozdrobnij na tarce. Cukinie odsącz, a marchewkę zetrzyj na mniejszych oczkach tarki.
Krok 3
Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu, dorzuć kawałki pora i żółtego sera. Dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy i jajka. Ponownie wymieszaj i wsyp jeszcze kaszę manną. Połącz i formuj kotlety.
Krok 4
Wszystkie sztuki smaż na patelni z obu stron. Gdy się zezłocą, wykładaj je na papierowy ręcznik, by odciekły z oleju. Smacznego.
REKLAMA
Kotlety warzywne możesz serwować z jogurtem naturalnym i zieleniną albo bukietem ulubionych surówek.
Polecamy też przepis na kotlety z kalafiora i placki z cukinii.