Pyszne placki z cukinii Ewy Wachowicz. Sekretem są te 2 dodatki

Ewa Wachowicz i placki z cukinii
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / PrzySmaki

Placki z cukinii należą do tych dań, które zdecydowanie rządzą w letnim menu wielu osób. Są pyszne, łatwe do zrobienia, a po ich zjedzeniu czujemy się syci na długo. Dzięki wspaniałej recepturze Ewy Wachowicz pokochacie cukiniowe placuszki jeszcze bardziej.

REKLAMA

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która z wyglądu może przypominać ogórka szklarniowego, lecz nie ma z nim nic wspólnego. Można z niej stworzyć mnóstwo smakowitych dań np. zupę, frytki, ketchup, ale chyba najpopularniejszą opcją są placki. Ewa Wachowicz zdradziła swoją recepturę na racuchy z tego sezonowego warzywa. Podaje do nich 2 znakomite dodatki, a mianowicie: kwaśną śmietanę i wędzonego łososia. Dzięki nim danie jest jeszcze smaczniejsze. Odtwórzcie ten przepis w swojej kuchni, naprawdę warto!

Przepis Ewy Wachowicz na placki z cukinii

Składniki:
jajka – 2 sztuki
cukinia – 1 – 2 (zależnie od wielkości warzywa)
mąka – 4 łyżki
cebula
pieprz, sól, koperek
czosnek – ząbek
jogurt naturalny – 2 łyżki
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Myjemy cukinię, odcinamy końce i rozdrabniamy ją na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sól i odstawiamy na 10 minut, a potem odciskamy ją starannie z nadmiaru płynu. Siekamy koperek, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę – łączymy warzywa z cukinią. Dodajemy także jogurt, mąkę, jajka oraz przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie na dość jednolitą masę. Rozgrzewamy patelnię z niedużą ilością tłuszczu i smażymy niewielkie placki na złoty kolor z każdej strony. Później układamy je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, placki podajemy jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Możemy też oprószyć je koperkiem. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: