Ponad połowa społeczeństwa przyznaje się do picia kawy o poranku. Lubimy ten napój, nie ma co ukrywać. Ale nie wszyscy wiedzą, że „mała czarna” nie tylko pobudza, ale także korzystnie wpływa na nasz organizm. Dodaj do niej szczyptę pewnej orientalnej przyprawy, a napar zyska nowe właściwości.
Przyprawa o cudownej mocy
Kurkuma to skromny korzeń (a w zasadzie kłącze) i zazwyczaj kupujemy ją w postaci sproszkowanej, w opakowaniach jednostkowych. Na ogół używamy przyprawy w kuchni – jako dodatku do zup, sosów czy makaronów (nadaje im apetycznego koloru). Kurkuma zawiera aż 300 substancji biologicznie czynnych, wśród których na szczególną uwagę zasługuje kurkumina. To antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym.
Według ekspertów substancje kurkumy dobroczynnie wpływają na pracę mózgu. Mogą hamować rozwój niektórych chorób degeneracyjnych, m.in. Alzheimera.
Szczyptę kurkumy warto wsypywać do wszystkich potraw, ponieważ jej właściwości w dalszej perspektywie są nieocenione. Ale zawsze warto pamiętać o 1 rzeczy. Kurkuma lepiej wchłania się w obecności pieprzu. Ta pikantna przyprawa zawiera cenną piperynę, która odpowiada za absorpcję kurkumy w jelitach. Z tego powodu mamy zapewnione jej skuteczniejsze działanie.
Odrobina kurkumy (i do tego odrobina pieprzu) przyspiesza procesy metaboliczne i sprzyja lepszej pracy przewodu pokarmowego. Kawa z przyprawami pita o poranku świetnie pobudza i pomaga spalać tkankę tłuszczową, więc mogą ją wprowadzić do swojej diety osoby, które chcą schudnąć.
Receptura na zimową kawę z dodatkiem kurkumy
Składniki:
2 filiżanki espresso
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki cynamonu
1 goździk
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kakao
szczypta pieprzu, imbiru i kardamonu
Sposób wykonania:
Do rondelka wlać dopiero co zaparzone espresso i lekko je podgrzać z dodatkiem przypraw. Rozpuścić kakao w 3-4 łyżkach wrzątku i wlać do kubka. Gdy trochę się wystudzi, należy dodać do niego miód, a potem połączyć z espresso z korzennymi przyprawami. Napój dobrze smakuje ze spienionym mlekiem roślinnym.