Żaden łasuch nie odmówi sobie porcji dobrego makowca. Polacy są prawdziwymi mistrzami w pieczeniu tego deseru. Wkrótce specjał ten zagości na wielu wigilijnych stołach, więc prawie każdy będzie mógł go skosztować. Tegoroczny makowiec warto wzbogacić o jeden wyśmienity składnik, który nada ciastu niesamowitej wilgotności. W efekcie deser będzie rozpływać się w ustach.
O doskonalszym makowcu można tylko pomarzyć
Przed świętami Bożego Narodzenia warto przygotować nie tylko pierniczki czy sernik, ale także ciasto z makiem. Królewski makowiec w grudniu jest najsmaczniejszy i ucieszy każde podniebienie. Wypiek z dodatkiem słodkiego przysmaku ma delikatną i wilgotną konsystencję, a do tego pięknie pachnie. Zdecydowanie można go zaliczyć do najbardziej udanych świątecznych ciast.
Makowiec zawijany czasami nie wychodzi nam tak, jak byśmy chcieli. Główny dylemat stanowi zbyt sucha masa makowa. Jak wykluczyć ten cukierniczy ambaras? Nic trudnego, wystarczy zamiast cukru dodać inny słodki składnik. O tym, że jest zdrowy, nie trzeba nikogo przekonywać. Cenimy go za smak i zapach. Makowiec z miodem udaje się na szóstkę. A najważniejsze, że masa wychodzi super wilgotna.
Przepis na wyjątkowy makowiec z miodem
Składniki:
500 g maku
500 g mąki
150 g masła
200 g miodu
100 g cukru pudru
50 g orzechów włoskich
30 g skórki z pomarańczy
50 g rodzynek
6 jajek
200 ml mleka
40 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Na zaczyn: drożdże rozkrusz, dodaj letnie mleko i 6 łyżeczek cukru, lekko zamieszaj i odłóż na 15 minut. Po tym czasie wzbogać rozczyn o 6 żółtek, olej, mąkę, odrobinę soli, chłodne rozpuszczone masło i spirytus. Wszystko wymieszaj, przykryj naczynie szmatką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno zwiększyć objętość.
Na masę makową: w garnku umieść mak i zalej go 0,5 l gorącej wody, odstaw do wystudzenia. Potem mak zmiel dwa razy, połącz go z miodem, łyżeczką masła, rodzynkami, cynamonem, orzechami, skórką pomarańczową i aromatem, wymieszaj.
Do mieszanki przełóż ubitą pianę z białek, lekko zamieszaj. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu pokrój na trzy porcje i każdą po kolei rozwałkuj w kształt prostokąta, a potem rozprowadź na nich masę makową. Zawijaj, zostawiając kilka cm przerwy.
Ciasto piecz w temp. 180°C przez 40 minut. Przepis na domowy lukier znajdziesz tutaj. Polej nim wypiek i odstaw go do wystudzenia. Smacznego.