Sernik Królewski to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Gdy sięgniesz po ser z wiaderka, to cała praca w kuchni pójdzie jeszcze szybciej. Zrób ten wspaniały wypiek, a kulinarny sukces masz jak w banku. Sprawdzony przepis już czeka.
Sernik z wiaderka po królewsku
Recepturą na serowy wypiek podzieliła się z nami kulinarna youtuberka Henia Foks. Ciasto w tej odsłonie jest łatwe w wykonaniu i nie zajmuje zbyt wiele czasu, co przed świętami Bożego Narodzenia jest bardzo ważne, gdy mamy na głowie wiele spraw. Praca nad deserem jest prosta. Masę serową robi się błyskawicznie, trochę inaczej jest z ciastem kakaowym, które trzeba wyrobić, na szczęście inne prace wykona za ciebie mikser.
Sernik po wyjęciu z piekarnika wygląda apetycznie i cudnie pachnie. Poza kruchym ciastem i masą serową ma 1 dodatkową warstwę z bezy. To właśnie ona sprawia, że wypiek jest słodki i lekki.
Przepis na sernik królewski z bezą
Składniki na ciasto:
2 łyżki wytrawnego kakao
2,5 szklanki mąki
1 jajko
sól
pół szklanki cukru
proszek do pieczenia
180 ml oleju słonecznikowego
Składniki na masę serową:
4 jajka
1 kg sera z wiaderka
szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
Składniki na bezę:
1 paczka budyniu waniliowego
białka z 5 jaj
pół szklanki cukru
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w naczyniu i zacznij wyrabiać ciasto o teksturze kruszonki. Podziel je na dwa kawałki: jeden większy, ok. ⅔ i wylep nim starannie formę wyłożoną pergaminem. Resztę masy odłóż.
Jajka z dodatkiem cukru ubij na masę o kremowej strukturze i dodawaj do niej sukcesywnie budyń i twaróg. Mieszaj całość na zwartą masę.
Na bezę: jajka wraz z cukrem ubij na sztywno, a potem porządnie wymieszaj z proszkiem budyniowym (1 opakowanie).
Obydwie masy – na początku budyniową, a po chwili bezę – wylej na formę wyłożoną ciastem. Na warstwie bezowej umieść resztę ciasta. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut. Smacznego.