Chleb z jajkami to połączenie na medal. Ta receptura pozwoli ci przyrządzić wyśmienitą potrawę np. na obiad. Jest wyjątkowo łatwa w wykonaniu, bo wystarczy tylko wyjąć miąższ i ulokować jajka w środku pieczywa. Nikt nie oprze się takiemu specjałowi. Jest smakowity i chrupiący.
Danie z jajka i chleba. Coś pysznego!
Czasami na śniadanie czy kolację żądają się nam jajka. Smażenie jajecznicy czy omletu nie zawsze wchodzi w grę. Wtedy ten przepis rozwiąże dylemat. Wystarczy sięgnąć po pieczywo, jajka i kilka innych dodatków. To między innymi mięso z kurczaka, żółty ser i przyprawy, które nadają kompozycji wyrazistości. Pierwszorzędna potrawa stanie się sycąca i idealnie sprawdzi się też na obiad. Koniecznie posyp ją świeżą natką pietruszki. Zielony akcent jest zawsze mile widziany i dzięki niemu danie prezentuje się jeszcze atrakcyjniej.
Na koniec trafi do piekarnika, gdzie nabierze niesamowitej chrupkości. Dobrze, że istnieją takie fantastyczne receptury.
Przepis na pieczony chleb z jajkami
Składniki:
6 jajek
1 chleb
100 g sera żółtego
1 filet z kurczaka
papryka słodka
czosnek granulowany
natka pietruszki
2 łyżki masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Na początku wdrążamy bochenek, pozbywamy się miąższu ze środka i wlewamy tam jajka.
Krok 2
Kroimy mięso drobiowe, przekładamy do naczynia i doprawiamy. Smażymy na maśle do momentu, aż się zarumieni.
Krok 3
Posypujemy pieczywo z jajkami pietruszką i kładziemy na wierzchu kawałki kurczaka. Wszystko oprószamy serem i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 minut. Później potrawę serwujemy.
Pieczywo w takiej odsłonie smakuje po mistrzowsku. Chrupie, jak trzeba, a wszystkie składniki do siebie pasują. Pieczona potrawa jest łatwa do zrobienia, więc tym bardziej zachęcamy do spróbowania.