REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWydrążam chleb i dodaję jajka. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam

Wydrążam chleb i dodaję jajka. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam

chleb z jajkami
fot. screen Youtube / Leckere Ideen

Chleb z jajkami to połączenie na medal. Ta receptura pozwoli ci przyrządzić wyśmienitą potrawę np. na obiad. Jest wyjątkowo łatwa w wykonaniu, bo wystarczy tylko wyjąć miąższ i ulokować jajka w środku pieczywa. Nikt nie oprze się takiemu specjałowi. Jest smakowity i chrupiący.

REKLAMA

Danie z jajka i chleba. Coś pysznego!

Czasami na śniadanie czy kolację żądają się nam jajka. Smażenie jajecznicy czy omletu nie zawsze wchodzi w grę. Wtedy ten przepis rozwiąże dylemat. Wystarczy sięgnąć po pieczywo, jajka i kilka innych dodatków. To między innymi mięso z kurczaka, żółty ser i przyprawy, które nadają kompozycji wyrazistości. Pierwszorzędna potrawa stanie się sycąca i idealnie sprawdzi się też na obiad. Koniecznie posyp ją świeżą natką pietruszki. Zielony akcent jest zawsze mile widziany i dzięki niemu danie prezentuje się jeszcze atrakcyjniej.

Na koniec trafi do piekarnika, gdzie nabierze niesamowitej chrupkości. Dobrze, że istnieją takie fantastyczne receptury.

Przepis na pieczony chleb z jajkami

Składniki:
6 jajek
1 chleb
100 g sera żółtego
1 filet z kurczaka
papryka słodka
czosnek granulowany
natka pietruszki
2 łyżki masła
sól i pieprz

REKLAMA

Przygotowanie:
Krok 1
Na początku wdrążamy bochenek, pozbywamy się miąższu ze środka i wlewamy tam jajka.

Krok 2
Kroimy mięso drobiowe, przekładamy do naczynia i doprawiamy. Smażymy na maśle do momentu, aż się zarumieni.

Krok 3
Posypujemy pieczywo z jajkami pietruszką i kładziemy na wierzchu kawałki kurczaka. Wszystko oprószamy serem i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 minut. Później potrawę serwujemy.

REKLAMA

Pieczywo w takiej odsłonie smakuje po mistrzowsku. Chrupie, jak trzeba, a wszystkie składniki do siebie pasują. Pieczona potrawa jest łatwa do zrobienia, więc tym bardziej zachęcamy do spróbowania.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA