Klasyczne gołąbki zawijane w liście kapusty są co prawda smaczne, ale pracochłonne w przygotowaniu. Nieraz musimy rezerwować sobie nawet pół dnia na pracę w kuchni. Na szczęście istnieją prostsze przepisy, dzięki którym też możemy cieszyć się smakiem uwielbianej potrawy, ale w nieco innej formie. Spokojnie, zmiana jest niewielka, a różnicy w smaku wcale nie poczujesz. Gołąbki bez zawijania powstają 3x szybciej i są równie pyszne co klasyk. Koniecznie wypróbuj tę koneserską recepturę, a oszczędzisz sobie czas i nerwy.
Gołąbki zwykle kojarzą się nam z daniem mozolnym i ciężkim do przygotowania. W dzisiejszych czasach mało komu chce się stać przy garnkach w kuchni i wolimy coś na szybko. Wybór znów pada na gołąbki. Tę potrawę uda ci się zrobić błyskawicznie – bez zawijania. Z kapusty nie trzeba rezygnować, ona będzie obecna w kompozycji, ale w innej postaci.
To nie jedyna zmiana w całej recepturze. Gotowanie ryżu także odchodzi do lamusa. Zamiast gotowanych, białych ziarenek dodaj do masy mięsnej… zmiksowanego kalafiora. Gołąbki wyjdą palce lizać.
Przepis na szybkie gołąbki bez zawijania
Składniki:
500 g passaty pomidorowej
400 g mielonej wieprzowiny
100 g kalafiora
pół główki młodej kapusty
1 duża cebula
1 łyżka oregano
1 mały pęczek natki pietruszki
pieprz i sól
pół łyżeczki kminku
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka tymianku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Podziel kalafiora na małe różyczki. Cebulę pokrój na kawałki. Oba składniki przełóż do kielicha blendera wraz z obranym czosnkiem, miksuj. Nie musisz używać ryżu – w tym przepisie jest nim kalafior.
Rozdrobnione warzywa umieść na patelni i duś przez moment na rozgrzanym tłuszczu. Wsyp kminek i tymianek. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć poszatkowaną kapustę i duś do miękkości. Mieszankę z patelni przesyp do naczynia i lekko ostudź. Potem dołóż mięso mielone, jajko, kmin rzymski i zacznij wyrabiać spójną masę.
Rozgrzej na patelni tłuszcz, który dobrze znosi wysokie temperatury (np. olej rzepakowy). Z masy mięsnej twórz kotlety i smaż je z każdej strony, aż się zarumienią. Ulokuj je w formie żaroodpornej, zalej passatą doprawioną pieprzem, oregano i solą, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez ok. 40 min. Chwilę przed końcem obróbki lub po niej, obsyp danie pokrojoną zieleniną.