Pierś kurczaka zazwyczaj ląduje na naszych talerzach w formie smażonych kotletów otoczonych klasyczną panierką. Jednak taka potrawa, choć jest smaczna, może wydawać się niektórym osobom nudna. Spróbuj zatem tak ją przygotować, by wywołała falę zachwytów przy stole, a każdy kęs cieszył podniebienie bardziej niż zwykle. Zachęcamy, by ze szlachetnej części kurczaka zrobić niebiańskie kotlety korsarza. To nie są kolejne, pospolite kotlety – to coś więcej. Pokochasz ich soczysty, wyrazisty i różnorodny smak.
Schabowe i mielone mogą stracić podium. Na salony wchodzi nowy zawodnik
Kotlety korsarza powstają poprzez połączenie piersi kurczaka z żółtym serem, porem, ananasem i jajkami. Kompozycja doprawiona solą, pieprzem i ostrą papryką nabiera mocy. Ulepione kotlety można smażyć na oleju lub wstawić do piekarnika. Ostatnia z opcji jest mniej pracochłonna, a potrawa nie ocieka tłuszczem, więc jest też bardziej dietetyczna.
Kotlety korsarza to zamiennik klasycznej piersi z kurczaka. Doskonale pasują do nich ziemniaczki, frytki lub purée. Oczywiście serwując je z tymi pysznościami, nie można zapomnieć też o surówkach. Gorąco polecamy tę z marchewki.
Jak zrobić kotlety korsarza. Prosty przepis
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
400 g ananasa w plastrach
200 g pora
200 g sera żółtego
szczypta soli
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu
30 g mąki
2 jajka
60 ml oleju
Wykonanie:
Z mięsa usuń błony i pokrój pierś w małą kostkę. Ser zetrzyj na większych oczkach tarki. Pora opłucz, osusz i potnij na talarki. Świeżego ananasa obierz i pokrój w kostkę (ananasa z puszki jedynie odcedź z zalewy i pokrój).
Rozgrzej na patelni 15 ml oleju, wrzuć kawałki pora i smaż na średniej mocy ognia przez 3-4 minuty do miękkości.
W sporym naczyniu umieść ananasa, kurczaka i ser. Dorzuć pora z patelni, mąkę, roztrzepane jajka, a także przyprawy, wymieszaj.
Na sporej patelni rozgrzej resztę tłuszczu. Z masy w misce formuj kotlety, a potem smaż je na rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 minuty na średnim gazie. Przykryj patelnię pokrywką i duś następne 4 minuty. Jak tylko nabiorą złocistego koloru, odwróć je i smaż bez pokrywki przez 2-3 minuty (aż się zarumienią).
Potem odsącz kotlety z nadmiaru oleju, wykładając je na ręcznik kuchenny. Możesz też zrezygnować ze smażenia i kotlety kosarza upiec w piekarniku (w temp. 180 stopni przez 30-35 min).