Trudno wyobrazić sobie kotleta i ziemniaki bez jakiegoś witaminowego dodatku. Mizeria sprawdzi tutaj się na medal. Ale jedyną okazją do jej przyrządzenia nie musi być wyłącznie pora obiadowa. Tę popularną surówką z ogórka można zajadać solo, np. na podwieczorek czy kolację z kromką chleba. Przeważnie trafia na naszej stoły wyłączne w skromnej wersji tzn. ze śmietaną i przyprawami. A przecież smak mizerii doskonale podbiją też inne dodatki. Wrzuć do naczynia z plasterkami ogórków pewien owoc, a kompozycja z pewnością trafi w twoje gusta kulinarne.
Klasyczną mizerię można ulepszyć. Owocowa wkładka przeobrazi jej smak
Tradycyjna mizeria to bardzo prosta kompozycja złożona z pokrojonego ogórka, odrobiny śmietany i niewielkiej ilości soli. Jej smak znają wszyscy i zwykle nikt nie protestuje podczas jedzenia. Aczkolwiek odkrywanie nowych smaków, to jak podróż w nieznane i zawsze warto otworzyć się na nowe przygody, również w kuchni. Spraw, by tegoroczny sezon letni był wyjątkowy również pod względem kulinarnym. Mizeria to sezonowy klasyk i nie ma osoby, która nie spróbowałaby jej latem. A ciekawe, czy słyszałeś o oryginalnym przepisie na tę sałatkę, który ostatnio krąży w interncie. Warto go wypróbować, bo zwykła mizeria zamienia się w coś niesamowitego, a wszystko za sprawą jabłka. Ono wspaniale harmonizuje z ogórkami i z nim powstanie 100 razy lepsza sałatka do obiadu.
Poza tym dodając do mizerii jabłko, nie musisz jej dodatkowo słodzić. Sięgnij po twardy i jędrny owoc.
Mizerię z jabłkiem – przepis krok po kroku
Lista składników:
1 ogórek długi
1/2 czerwonej cebuli
1 nieduże jabłko (twarde)
pieprz i sól do smaku
2-3 łyżki śmietany 12%
Sposób wykonania:
Krok 1
Umyj i obierz ogórka, a potem potnij go w zgrabne plastry. Jabłko obierz i usuń ze środka gniazdo nasienne, a miąższ zetrzyj na tarce o większych oczkach. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
Ogórka, jabłko i cebulę wymieszaj ze sobą, dodaj śmietanę i dopraw przyprawami, wymieszaj i podawaj. Smacznego.