Mięso mielone zazwyczaj gości w farszu na gołąbki, pyzy czy pierogi. Nie istnieją bez niego także kotlety mielone i pulpety. Jeśli znudziła ci się taka standardowa forma podawania mięsa, wypróbuj coś oryginalniejszego. Produkt, który ci się przyda do wykonania tego przepisu, zapewne masz w domu. Chodzi o wafle tortowe, które często przydają się do tworzenia deserów np. piszingera. Tym razem na andrutach wyląduje mięso.
Słynne wafle są z nami od dziesiątek lat. Mają szerokie zastosowanie w kuchni i mogą nam się przydać nie tylko do robienia słodkości. Chrupiące arkusze przypominają gofry – mają specyficzną kratkę i lekko słodkawy smak. Z reguły rozsmarowujemy na nich słodkie masy czy lody, a potem kroimy je w kwadraty i serwujemy. Dziś zrobimy z nimi to samo, ale zamienimy słodką wkładkę na wytrawną, złożoną z mięsa mielonego, cebuli i jajka. Dodatkowo każdą „kanapkę” usmażymy na patelni, a potem upieczemy. To coś nowego i pysznego. Warto spróbować!
Przepis na mięsne kotlety w waflach tortowych
Lista składników:
4 wafle tortowe
500 g mięsa mielonego
3-4 jajka
1 cebula
pieprz i sól
30 ml śmietanki
olej do smażenia
Przygotowanie:
W naczyniu umieść mięso, drobno pokrojoną cebulę i 1 jajko. Dopraw pieprzem i solą, zacznij wyrabiać spójną masę. Podziel ją na cztery jednakowe części i wszystkie po kolei rozcieraj na arkuszach waflowych. Następnie połóż wafle jeden na drugim, tak by otrzymać dwie„kanapki” z 4 nasmarowanych wafli. Potem pokrój je na porcje – dowolny kształt, np. w prostokąty lub rożki, o ile andruty są okrągłe.
W małym naczyniu rozbełtaj jajka ze śmietanką, dodaj pieprz i sól. Wlej na patelnię olej i czekaj, aż się rozgrzeje. Porcje wafli z mięsem maczaj w jajku i kładź na patelni – smaż z każdej strony, aż się zarumienią.
Po usmażeniu „kanapki” umieść na blaszce wyścielonej pergaminem, a potem włóż ją do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20 minut, a potem wyciągnij i podawaj kąski w towarzystwie dowolnego sosu (np. czosnkowego). Smacznego.