Z marchewki zrobimy ekstra surówkę, ale nie tylko. To królowa wielu zup, sosów, ciasta marchewkowego i przetworów. Bez niej kuchnia byłaby mdła. W dodatku warzywo jest tanie, zdrowe i smakowite. Jeśli masz ogródek i uprawiasz ją samodzielnie na grządce, jesteś prawdziwym szczęściarzem. Z korzenia wyhodowanego samodzielnie powstanie najlepsza surówka pod słońcem. Jest banalna w przygotowaniu. Spójrz na przepis.
Sałatka z marchewki, czosnku i sera wędzonego jest pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu. Jej smak dopełnia majonez. Sos ten wyjątkowo dobrze komponuje się z warzywami, bo obecny jest także w słynnej sałatce colesław czy jarzynowej. Prosta kompozycja uświetni nawet wystawne przyjęcie. Jest sycąca, soczysta i wyrazista w smaku.
Przepis na pyszną sałatkę z marchewki, czosnku i sera wędzonego
Lista składników:
250 g sera wędzonego
4 łyżki majonezu
400 g marchwi
20 ml wrzącej wody
kilka ząbków czosnku wg preferencji
4 łyżki majonezu
Sposób wykonania:
Zaczynamy od starcia marchewki na większych oczkach tarki. Ser wędzony również rozdrabniamy na tarce.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Używamy tyle, ile chcemy. Gdy dodamy zaledwie 1-2 ząbki sałatka będzie łagodna w smaku. Odwrotny efekt uzyskamy, wrzucając ich np. siedem. Przeciśnięte warzywo przekładamy do pojemnika i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na moment.
Wszystkie produkty, tzn. marchew, ser i czosnek łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i mieszamy. W roli sosu sprawdzi się także kwaśna śmietana czy zwykły jogurt bez cukru. Na tym etapie warto skosztować odrobiny kompozycji i w razie potrzeby dosolić ją do smaku. Sałatka jest gotowa do podania. Smacznego.