REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJeszcze pyszniejsza zupa grochowa. Wsyp tylko 1 łyżeczkę

Jeszcze pyszniejsza zupa grochowa. Wsyp tylko 1 łyżeczkę

zupa grochowa
fot. screen Youtube / @vkusnye_idei_natali

Treściwej i aromatycznej grochówki trudno sobie odmówić. Smak tej słynnej zupy znamy ze stołówki szkolnej, baru mlecznego czy górskich schronisk. Zresztą nasze mamy i babcie też często przyrządzały ją w domu, a my kontynuujemy tę tradycję. Aby popularne danie z grochem było jeszcze lepsze w smaku, warto dodać do niego przyprawy. Podstawowe to oczywiście pieprz i sól, a poza nimi także liście laurowe, cząber i majeranek. Warto dorzucić coś jeszcze. Grochówka wyjdzie smaczniejsza niż u babci.

REKLAMA

Jeden składnik podbije smak grochówki. Dodaj 1 łyżeczkę, a nie pożałujesz

Ten wyjątkowy składnik to kminek, który zazwyczaj dodajesz do kiszonej kapusty lub innych dań. Pachnące ziarenka są znane i używane na całym świecie. Przyprawa ma szerokie zastosowanie w kulinariach i do grochówki pasuje jak ulał. Sam się o tym przekonaj, wsypując 1 łyżeczkę do garnka z zupą. Groch jest ciężkostrawny, a kminek zbawiennie wpływa na trawienie, więc zyskasz podwójnie. Ugotuj zupę grochową w wyjątkowej – kminkowej odsłonie.

Pyszna grochówka z dodatkiem kminku – przepis krok po kroku

Lista składników:
450 g suchego, łuskanego grochu
1 litr wody
1 litr bulionu mięsnego
2 marchewki
350 g wędzonki wieprzowej (np. chudego boczku)
2 cebule
2 ziemniaki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
pieprz i sól
2 liście laurowe
2 łyżeczki suszonego cząbru
1 łyżeczka kminu
2 łyżeczki majeranku

Opis wykonania:
Zaczynamy od obrania ziemniaków, marchewki i cebuli. Kroimy składniki w kostkę.
Groch płuczemy na sicie, przekładamy do garnka. Zalewamy go wywarem mięsnym i wodą, dodajemy mięso, po czym zagotowujemy.

REKLAMA

Do zupy przekładamy marchew, cebulę i przyprawy, zagotowujemy i od tej chwili gotujemy składniki przez 60 minut pod pokrywką, na niewielkim gazie.

Do garnka wrzucamy kawałki ziemniaka, trzymamy na ogniu przez kolejne 15 minut.

Wyciągamy z bulionu wieprzowinę i liście laurowe. Mięso kroimy w kostkę i znów umieszczamy w garnku. Grochówkę doprawiamy pieprzem i solą wg uznania. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA