Pierogi to potrawa znana i lubiana na całym świecie. Serwowane z różnymi farszami – wytrawnymi czy słodkimi, nigdy się nie znudzą. Z mięsem czy serem są smaczne, a z owocami – jeszcze lepsze. Dlatego w sezonie letnim warto takie pierogi przyrządzać jak najczęściej. Do farszu świetnie sprawdzą się truskawki, jagody czy czereśnie. Dzisiejsza wersja zawiera wiśnie. Pierogi z soczystym wypełnieniem zasługują na złoty medal.
Ile kucharzy tyle receptur na tradycyjne pierogi i koncepcji na to, jaki zamknąć w nich farsz. Najsłynniejsze są pierogi z kapustą i mięsem lub ziemniakami i serem. One jednak chowają się przy pierogach nadziewanych sezonowymi owocami. Sprężyste ciasto, w którym skrywa się słodki wiśniowy farsz, to coś, czego potrzeba nam latem. Nikt nie odmówi sobie takich pierogów na obiad.
Jak zrobić pierogi z wiśniami? Przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
250 ml ciepłej wody,
500 g mąki pszennej,
odrobina soli,
łyżka oleju.
Składniki na farsz:
3-4 łyżki cukru,
500 g świeżych lub mrożonych wiśni (bez pestek),
łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
śmietana do podania,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę do większego naczynia, lekko solimy i mieszamy. Dolewamy olej i ciepłą wodę, zaczynamy wyrabiać masę dłońmi, aż będzie gładka i sprężysta. Okrywamy ją wilgotną szmatką i odkładamy na ok. pół godziny.
Świeże wiśnie płuczemy, osuszamy i wyjmujemy pestki, a mrożone najpierw rozmrażamy i odcedzamy zebrany sok. Do owoców dodajemy skrobię i cukier. Rozwałkowujemy ciasto na niezbyt gruby placek i szklanką wycinamy krążki. Na każdej porcji umieszczamy łyżeczkę farszu, a potem sklejamy krawędzie, tworząc pierogi.
Gotujemy je etapami w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną na wierzch, trzymamy je jeszcze 2-3 minuty. Później wyjmujemy pierogi za pomocą sporej łyżki z dziurkami, kładziemy na talerzu i serwujemy, póki ciepłe. Możemy posypać je cukrem pudrem albo zjeść ze śmietaną, smacznego.