To nie są kolejne zwyczajne klopsy w nudnym sosie pomidorowym. Przepis został dopracowany do perfekcji, więc nie ma mowy o monotonii. Mięsne kulki smakują wzorowo, a charakteru nadaje im wyrazisty sos pomidorowy. Dzieci i dorośli pokochają tę potrawę jeszcze zanim jej skosztują. Pachnie obłędnie i prezentuje się wyśmienicie. Zrób ją dla swojej rodziny, a dostaniesz same pochwały. Kluczowy jest dobór odpowiedniego mięsa. Tym razem stawiamy na mielone mięso drobiowe. Klopsy będą lekkie, soczyste i pełne smaku.
Klopsiki w sosie pomidorowym to propozycja nie do odrzucenia na obiad. Są smaczniejsze od tych z restauracji i kilkukrotnie od nich tańsze. Recepturę możesz dopasować do własnych preferencji. Nie musisz koniecznie lepić pulpetów z wieprzowiny czy wołowiny. Użyj drobiu, a kąski wyjdą palce lizać. Bazą sosu są pomidory z puszki, ale możesz je wymienić na świeże, bo przecież sezon na nie w pełni.
Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki:
1 jajko,
500 g mielonego mięsa drobiowego,
pieprz i sól do smaku,
2 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
pół szklanki bułki tartej (+ ¼ szklanki mleka),
zielenina (np. koperek, pietruszka).
Wykonanie:
Bułkę tartą namaczamy w mleku. Po kilku minutach powinna wchłonąć płyn.
W naczyniu łączymy mięso drobiowe z poszatkowaną cebulą, jajkiem, wilgotną bułką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy przyprawy i wszystko starannie mieszamy na jednolitą masę. Lepimy z niej nieduże kulki i odstawiamy na bok.
Pora na sos pomidorowy. Na patelnię wlewamy oliwę, a gdy się rozgrzeje, podsmażamy na niej cebulę. Wrzucamy czosnek i krótko dusimy.
Dodajemy koncentrat, pomidory (zamiast tych z puszki możemy użyć świeżych) i cukier, gotujemy sos na średniej mocy ognia, aż się zagęści. Dodajemy przyprawy do smaku.
Sos gotujemy i zatapiamy w nim pulpeciki. Gotujemy danie pod przykryciem na niewielkim gazie przez ok. 20 minut, aż kulki mięsne zmiękną i ugotują się w sosie. Dodatkiem do nich mogą być ziemniaki lub ryż. Niektórzy lubią jeść pulpeciki w towarzystwie makaronu lub pieczywa. Posypane natką pietruszki apetycznie wyglądają na talerzu. Będą idealną propozycją na obiad.