REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZ tego mięsa klopsiki są najlepsze. Robię je 3x w tygodniu na...

Z tego mięsa klopsiki są najlepsze. Robię je 3x w tygodniu na obiad

pulpety mięsne w sosie pomidorowym
fot. screen Youtube / @SashaLexi

To nie są kolejne zwyczajne klopsy w nudnym sosie pomidorowym. Przepis został dopracowany do perfekcji, więc nie ma mowy o monotonii. Mięsne kulki smakują wzorowo, a charakteru nadaje im wyrazisty sos pomidorowy. Dzieci i dorośli pokochają tę potrawę jeszcze zanim jej skosztują. Pachnie obłędnie i prezentuje się wyśmienicie. Zrób ją dla swojej rodziny, a dostaniesz same pochwały. Kluczowy jest dobór odpowiedniego mięsa. Tym razem stawiamy na mielone mięso drobiowe. Klopsy będą lekkie, soczyste i pełne smaku.

REKLAMA

Klopsiki w sosie pomidorowym to propozycja nie do odrzucenia na obiad. Są smaczniejsze od tych z restauracji i kilkukrotnie od nich tańsze. Recepturę możesz dopasować do własnych preferencji. Nie musisz koniecznie lepić pulpetów z wieprzowiny czy wołowiny. Użyj drobiu, a kąski wyjdą palce lizać. Bazą sosu są pomidory z puszki, ale możesz je wymienić na świeże, bo przecież sezon na nie w pełni.

Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:
1 jajko,
500 g mielonego mięsa drobiowego,
pieprz i sól do smaku,
2 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
pół szklanki bułki tartej (+ ¼ szklanki mleka),
zielenina (np. koperek, pietruszka).

Wykonanie:
Bułkę tartą namaczamy w mleku. Po kilku minutach powinna wchłonąć płyn.

REKLAMA

W naczyniu łączymy mięso drobiowe z poszatkowaną cebulą, jajkiem, wilgotną bułką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy przyprawy i wszystko starannie mieszamy na jednolitą masę. Lepimy z niej nieduże kulki i odstawiamy na bok.

Pora na sos pomidorowy. Na patelnię wlewamy oliwę, a gdy się rozgrzeje, podsmażamy na niej cebulę. Wrzucamy czosnek i krótko dusimy.

Dodajemy koncentrat, pomidory (zamiast tych z puszki możemy użyć świeżych) i cukier, gotujemy sos na średniej mocy ognia, aż się zagęści. Dodajemy przyprawy do smaku.

REKLAMA

Sos gotujemy i zatapiamy w nim pulpeciki. Gotujemy danie pod przykryciem na niewielkim gazie przez ok. 20 minut, aż kulki mięsne zmiękną i ugotują się w sosie. Dodatkiem do nich mogą być ziemniaki lub ryż. Niektórzy lubią jeść pulpeciki w towarzystwie makaronu lub pieczywa. Posypane natką pietruszki apetycznie wyglądają na talerzu. Będą idealną propozycją na obiad.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA