Cynamonki to słodkie bułeczki, które pięknie pachną i smakują lepiej niż drożdżówki, rogaliki czy inne bułeczki wypełnione owocowym nadzieniem. Już samym aromatem przyciągają do kuchni. Pachną obłędnie, są miękkie i słodkie w smaku. Gdyby ktoś cię nimi poczęstował, z pewnością byś nie odmówił. Możliwość skosztowania ich w porze deseru to najlepsze, co może ci się przytrafić. Poznaj przepis na cynamonki i upiecz je dla siebie, bliskich lub przyjaciół.
Gdy cynamonki opuszczą piekarnik, rodzina od razu sięga po talerzyki
Zawsze, gdy w domu pachnie cynamonem, wszyscy już wiedzą, że piekę cynamonki. Błyskawicznie pędzą do kuchni i chwytają za talerzyki. Nuty skórki cytrynowej, przyprawy korzennej i masła przyciągają jak magnes. Drożdżowym smakołykom z takimi dodatkami trudno się oprzeć.
Cynamonki. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe krok po kroku
Składniki:
450 g mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
250 ml letniego mleka,
65 g masła,
2 żółtka,
2 jajka (1 do posmarowania bułeczek),
50 g cukru.
Na nadzienie:
łyżka skórki z cytryny,
60 g masła,
80 g cukru,
torebka cukru wanilinowego (16 g),
4 łyżki cynamonu.
*Z podanych składników wyjdą ok. 20-22 cynamonki:
Wykonanie:
Drożdże wkrusz do miski, wsyp do nich łyżkę mąki, łyżkę cukru i 3 łyżki lekko ciepłego mleka. Wymieszaj zaczyn i odłóż do wyrośnięcia.
Połącz cukier z mąką, potem przełóż do nich zaczyn, pozostałą porcję mleka i wymieszaj. Dodaj jajko i żółtka, połącz i zagniataj ciasto. Możesz to zrobić rękoma albo w robocie z hakami. Po kilku minutach przełóż do ciasta masło w temp. pokojowej i zagniataj masę jeszcze 10 min, a potem odłóż w ciepłe miejsce, aby zwiększyła objętość.
Cynamon i skórkę z owocu wymieszaj z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i krótko ugniataj, a następnie przekrój na pół i wałkuj obie części na placek. Posmaruj je masłem, oprósz cynamonem z dodatkami i zroluj. Krój roladę w plastry. Drugą część ciasta potraktuj tak samo. Cynamonki z jednej rolady posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C przez 20 minut. Tak samo piecz drugą partię bułeczek. Ostudź wypieki i polukruj. Smacznego.