Sernik to król słodkości. Można go przyrządzać w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. W ten sposób nigdy się nie nudzi. Najsłynniejszym dodatkiem do serowej masy są rodzynki. Jednak wiele osób ich nie toleruje. Równie dobrze można wymienić je na pistacje, a sernik będzie lekko zielony i zyska wyjątkowy smak. Zniknie ze stołu szybciej, niż klasyczna odsłona. Sprawdź przepis.
Pistacje są znakomitym dodatkiem do wielu deserów. Z sernikiem komponują się nad wyraz dobrze. Są główną atrakcją dzisiejszego przepisu. W postaci zmielonej trafią ma spód deseru, natomiast masa serowa zostanie nasycona pastą z pistacji. Wierzch wypieku też warto ozdobić kawałkami tych orzechów. Smaczny i prosty w przygotowaniu sernik będzie gwiazdą każdego rodzinnego spotkania, imprezy czy przyjęcia.
Przepis na sernik pistacjowy
Składniki:
Spód
60 g posiekanych pistacji,
180 g kruchych ciastek maślanych,
90 g rozpuszczonego masła,
35 g drobnego cukru.
Masa
250 g drobnego cukru,
900 g serka śmietankowego,
4 jajka,
125 g kwaśnej śmietany 12%,
125 g pasty pistacjowej.
Dekoracja
45 g pasty pistacjowej,
60 ml śmietanki kremówki,
120 g białej czekolady,
25 g pokrojonych pistacji.
Wykonanie:
Ciastka rozdrabniamy na proszek, dodajemy do nich cukier, pistacje i płynne masło, mieszamy.
Masą wykładamy dno i rant (do wys. 1-2 cm) okrągłej formy (24 cm), dociskamy łyżką. Pieczemy w temp. 180°C przez 5-8 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.
W misie robota umieszczamy śmietanę, serek i cukier, ucieramy na jednolitą masę przez ok. 3 min na niskich obrotach.
Jajka wybijamy do miseczki i energicznie mieszamy widelcem, następnie dodajemy je stopniowo do masy śmietanowej, bez przerwy ucierając. Po połączeniu, odkładamy robot. Zimną blachę z ciastem okręcamy w folię aluminiową.
Wlewamy do środka masę serową i kilka razy stukamy formą o blat w celu pozbycia się pęcherzy powietrza.
Tortownicę umieszczamy w większej formie, i do połowy wysokości tej pierwszej nalewamy wrzącą wodę. Ciasto pieczemy w 160°C przez 60 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z blachy z wodą i umieszczamy w zgaszonym piekarniku, studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach. Następnie chłodzimy go w lodówce przez kilkanaście godzin.
Na polewę: kremówkę gotujemy niemalże do wrzenia, przekładamy do niej pokruszoną białą czekoladę i pastę pistacjową, mieszamy. Masą oblewamy wierzch deseru i ozdabiamy go kawałkami pistacji. Smacznego.