Schabowy bez ziemniaków i surówki nie smakuje tak samo. Te klasyczne dodatki do uwielbianego kotleta powinny zawsze znaleźć się na talerzu. I chociaż z ziemniakami nie ma żadnego problemu, bo wystarczy je obrać i ugotować, to z surówką mamy czasem mętlik. Z czego ją zrobić, by pasowała do mięsa i posmakowała wszystkim? Oto nasza propozycja.
Jaka surówka do schabowego?
Do kotleta schabowego pasuje wiele różnych kompozycji, ale ta z kapustą pekińską, marchewką, cebulą i ogórkami kiszonymi sprawdzi się kapitalnie. Jest soczysta i chrupiąca zarazem, a z dodatkiem majonezu smakuje bezbłędnie. Gdy jej spróbujesz, przepadniesz.
Przepis na surówkę do schabowego
Lista składników:
pół kapusty pekińskiej,
1 marchewka,
2 ogórki kiszone,
pół czerwonej cebuli,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka natki pietruszki,
pieprz i sól do smaku,
1 łyżka octu winnego.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w niezbyt grube piórka, solimy i skrapiamy łyżką octu. Wkładamy do chłodziarki na kilkanaście minut.
Marchew ścieramy na tarce, a kapustę pekińską drobno szatkujemy, natomiast ogórki kroimy w kosteczkę.
Wszystkie produkty umieszczamy w misce, przekładamy cebulę i pietruszkę. Łączymy sałatkę z jogurtem i majonezem. Dodajemy cukier, sól i pieprz wg uznania, mieszamy surówkę i podajemy do kotleta schabowego. Smacznego.