Nagła wizyta rodziny czy przyjaciół składnia nas do przygotowania czegoś na szybko. Jeśli nie mamy w domu nic słodkiego, wtedy możemy zrobić wytrawne roladki. Ich podstawą jest gotowe ciasto francuskie i sos pomidorowy z dodatkami. Szałowa przekąska zrobi większe wrażenie na gościach niż słodkie ciasteczka. Impreza andrzejkowa, niezapowiedziana wizyta znajomych czy spotkania rodzinne będą przyjemniejsze, gdy zaserwujesz wszystkim chrupiące roladki.
Roladki z tego przepisu robi się w błyskawicznym tempie, o czym za chwilę się przekonasz, spoglądając na niżej zaprezentowany przepis.
Przepis na imprezowe roladki z ciasta francuskiego
Składniki:
» pół szklanki sosu pomidorowego,
» oregano,
» czarny pieprz i sól,
» 6 plastrów dużej szynki,
» 450 g pieczarek,
» 3/4 szklanki żółtego sera,
» pół pęczka natki pietruszki,
» 1 arkusz ciasta francuskiego.
Wykonanie:
● Pieczarki oczyść i podziel na niegrube plastry, podsmaż na oleju przez kilka minut.
● Zetrzyj na tarce ser i posiekaj pietruszkę.
● Składniki na sos wymieszaj naczyniu, wsyp przyprawy, dokładnie wymieszaj.
● Arkusz ciasta francuskiego rozmieść na kuchennym blacie i posmaruj go dobrze doprawionym sosem. Zrób to za pomocą specjalnego pędzelka lub łyżki.
● Następną warstwą będą plastry wędliny, grzyby z patelni, wiórki sera, a także świeża zielenina.
● Jeśli wszystkie produkty rozłożyłeś już na cieście, składaj je w kształt rolady, a potem podziel ją na małe porcje. Umieść roladki na blaszce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 190°C piecz przez 20 minut. Smacznego.