Sernik cytrynowy to pyszna propozycja na świąteczny deser. Wygląd, aromat i smak oczarują każdego miłośnika domowych łakoci. Receptura na sernik o smaku cytryny jest prosta i zajmuje mało czasu, więc warto się na nią zdecydować. Jeśli chcesz zachwycić bliskich, podaj im sernik. To jeden z tych deserów, które zawsze znikają ze stołu w pierwszej kolejności.
Sernik z orzeźwiającą nutą cytryny nie opada, jest pulchny i delikatny jak obłoczek. Ekstrakt cytrynowy nadaje mu świeżości. Jednak czarujący zapach i smak to nie jedyne zalety domowego wypieku. Wygląda elegancko i będzie gwiazdą na każdym przyjęciu.
Przepis na sernik cytrynowy
Składniki:
» 7 jajek,
» 1 kg twarogu sernikowego,
» 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
» 80 g budyniu cytrynowego,
» 1/2 szklanki cukru,
» 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
» 1 szklanka mleka.
Wykonanie:
Białka i żółtka oddzielamy, te pierwsze ubijamy na sztywno. W drugiej misce miksujemy ser z cukrem i żółtkami. Dodajemy aromat cytrynowy, proszek budyniowy i olej, mieszamy, a pod koniec dolewamy mleko.
Do powstałej masy przekładamy pianę z białek, mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy sernik w 180 st. C. przez 45 min.
Studzimy, a potem umieszczamy w chłodziarce na 4 godziny. Wypiek ozdabiamy wg własnych upodobań, np. polewą czekoladową. Smacznego.
Polecamy również przepis na sernik Puchatek.