REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPierogi idealne na piątek. Farsz zasługuje na gwiazdkę Michelin

Pierogi idealne na piątek. Farsz zasługuje na gwiazdkę Michelin

pierogi
fot. screen Youtube / @PAZANDAZAMIRA

Pierogi to stały element polskiej kuchni. Królują na naszych stołach w różnych wersjach smakowych, a o ich charakterze decyduje farsz. To on jest sercem każdego pieroga. Zwykle decydujemy się na nadzienie z sera, ziemniaków, mięsa lub kapusty i grzybów. Ale jeśli tym razem szukasz czegoś naprawdę oryginalnego, zdecyduj się na kapitalne połączenie dyni z orzechami. Nie pożałujesz.

REKLAMA

Pierogi z dynią i orzechami to potrawa o różnych obliczach. Wyczujesz w niej słodycz dyni, chrupkość orzechów i niesamowity zapach przypraw. Farsz jest ucztą dla podniebienia i zmysłów. Pierogi to absolutny hit na obiad. Warto je przygotować z jeszcze jednego powodu. Dynia jest źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Natomiast w orzechach włoskich mieszczą się zdrowe kwasy tłuszczowe, białka i przeciwutleniacze. Oba składniki świetnie się uzupełniają.

Przepis na pierogi z dynią i orzechami

Składniki:
Ciasto:
1 żółtko,
3 szklanki mąki,
2 łyżki oleju,
1 szklanka letniej wody,
odrobina soli.

Farsz:
10 dag orzechów włoskich,
25 dag dyni,
1 biała cebula,
pieprz i sól do smaku,
2 łyżki masła,
pół łyżeczki orientalnej przyprawy curry,
1 łyżeczka mielonego kminku,
pół łyżeczki cukru,
szczypta mielonego imbiru.

REKLAMA

Sposób wykonania:
Do sporego naczynia wsypujemy mąkę i odrobinę soli, dodajemy żółtko, olej i wodę, zagniatamy składniki w gładkie i sprężyste ciasto. Okrywamy je szmatką i pozostawiamy w spokoju na ok. 20 minut.

Orzechy podprażamy na suchej patelni, drobno kroimy. Dynię obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę siekamy w kosteczkę i szklimy na maśle.

Do naczynia przekładamy dynię, orzechy i cebulę, dodajemy curry, pieprz, imbir, sól, cukier i kminek. Mieszamy farsz do połączenia.

REKLAMA

Ciasto pierogowe spłaszczamy wałkiem. Z cienkiego placka wycinamy kółka np. szklanką. Na środek każdego z nich nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia i sklejamy krawędzie, tworząc pieroga.

Pierogi gotujemy etapami w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką z dziurkami na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, stopionym masłem.

Polecamy też przepis na pierogi z kaszą.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA