REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZupa gołąbkowa z miejsca stała się hitem. O dokładki proszą wszyscy

Zupa gołąbkowa z miejsca stała się hitem. O dokładki proszą wszyscy

Zupa gołąbkowa
fot. screen Youtube / @Om.ziyad19

Przygotowanie tradycyjnych gołąbków może czasem zająć pół dnia. Sparzenie kapusty, tworzenie farszu, a potem mozolne zawijanie. W międzyczasie trzeba też zrobić sos, a potem długo czekać, aż wszystko się ugotuje. Nie ma co ukrywać, gołąbki to danie pracochłonne, a wiele osób, choć za nimi przepada, nie przyrządza ich właśnie z tego powodu. Na szczęście wielbiciele tego specjału mogą delektować się nim nawet codziennie. Wystarczy, że ugotują zupę gołąbkową. Jest łatwa w wykonaniu, mało wymagająca i gotowa w mgnieniu oka. Posmakuje nawet oddanym fanom klasyki, a chętnych na dolewkę nie zabraknie.

REKLAMA

Zapomnij o zwykłym barszczu czy rosole –  zupa gołąbkowa to hit na każdym stole!

Zupa gołąbkowa pełna jest wyjątkowych składników, które w głównej mierze odpowiadają za jej cudowny aromat i wyraźny smak. Podawana na ciepło świetnie rozgrzewa i syci. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę kompozycję. Będzie bestsellerem twojego domowego menu.

Przepis na zupę gołąbkową

Składniki:
» pół główki kapusty włoskiej,
» 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
» ok. 2,5 litra bulionu,
» 100 g ryżu,
» 2 ząbki czosnku,
» 2 średnie marchewki,
» 1 duża cebula,
» 190 g koncentratu pomidorowego,
» odrobina cukru,
» 2 liście laurowe,
» 4 ziarenka ziela angielskiego,
» 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
» 1 łyżeczka słodkiej papryki,
» sól i pieprz,
» pół łyżeczki otartego majeranku,
» 4 łyżki oliwy.

Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o większych oczkach, a kapustę szatkujemy. Cebulę
kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na gorącej oliwie, a potem dodajemy do niej przeciśnięty czosnek i krótko smażymy.

REKLAMA

Przekładamy mięso, smażymy na średnim ogniu, aż się przyrumieni.

Do garnka dorzucamy marchew i kapustę, krótko dusimy, a następnie zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy i koncentrat, gotujemy przez kwadrans – na niezbyt dużym palniku.

Później wsypujemy do potrawy ryż i gotujemy ją przez 20 min, sporadycznie mieszamy (ryż powinien zmięknąć). Zupę gołąbkową doprawiamy pieprzem i solą do smaku, posypujemy np. pietruszką i podajemy z pieczywem.

Polecamy też przepis na wybitną zupę pulpetową

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA