
Kotlety poselskie przypominają wszystkim dobrze znane mielone i schabowe. Są pulchne i jednocześnie bardzo chrupiące. Ten wariant potrawy z pewnością pokochają wszyscy wielbiciele ryb, jak i ich przeciwnicy. Kotlety to strzał w dziesiątkę na obiad. Każdy z chęcią poprosi o dokładkę.
Bazą kotletów poselskich są ziemniaki i ryba. Ich smak poprawią przyprawy, parmezam i inne dodatki.
Po jaką rybę na kotlety sięgnąć?
Na kotlety poselskie nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona ryba. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu soczystej potrawy, wybierz świeże mięso. Ryby morskie w postaci filetów to znakomity wybór. Prawie wcale nie mają ości lub bez problemu można je wyjąć. Warto się zaopatrzyć w mintaja, halibuta, morszczuka lub dorsza.
Przepis na chrupiące kotlety poselskie
Składniki:
● 200 g ugotowanych ziemniaków,
● 400 g fileta z białej ryby,
● 2 jajka,
● sól i pieprz do smaku,
1 biała cebulka,
● łyżka tartego parmezanu,
● mały pęczek koperku,
● olej do smażenia,
● bułka tarta do panierowania.
Sposób wykonania:
Rybę i ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Oba składniki mielimy w maszynce albo starannie zagniatamy tłuczkiem. Cebulę i koperek drobno siekamy, a potem dorzucamy je do przygotowanej masy. Dodajemy jajko, tarty parmezan, pieprz i sól. Mieszamy i okrywamy masę folią, a potem wkładamy ją do chłodziarki na ok. pół godziny.
Później tworzymy w masy okrągłe kotlety. Każdą sztukę obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej, a potem smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż się zrumienią. Wykładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Czytaj też: Dodaj 2 składniki do masy na placki ziemniaczane. Będą niesamowicie pyszne