
Ciasto Zeberka jest łatwe w przygotowaniu i wdzięcznie się prezentuje. Mało kto poprzestanie tylko na jednej porcji deseru – jest wyjątkowo pyszny i wprost uzależnia. Zeberka warta jest słodkiego grzechu. Warto ją zrobić na ostatnie dni karnawału. Oczaruje rodzinę bardziej niż pączki i chrust.
Zeberka to warstwowy wypiek, złożony z ciasta czekoladowego i kremu grysikowego. Polubią go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli chcesz się przekonać, postaw talerzyk wypełniony ciastem na niedzielnym spotkaniu rodzinnym czy innym przyjęciu, a po chwili zobaczysz las rąk – wszyscy będą chcieli go skosztować. Przekładaniec robi wrażenie na gościach i wszystkim zawsze smakuje.
Przepis na ciasto ZEBERKA
Składniki na ciasto czekoladowe:
» 4 jajka,
» 250 g mąki pszennej tortowej,
» 50 g kakao,
» 125 ml oleju,
» 125 ml mleka,
» trochę cynamonu mielonego,
» 160 g cukru,
» szczypta soli
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
» 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
» 5 łyżek kaszy manny,
» 30 g cukru pudru,
» 500 ml mleka,
» 1 torebka cukru waniliowego,
» 200 g masła w temp. pok.
Dodatkowo:
200 g czekolady gorzkiej.
Przygotowanie:
Na ciasto czekoladowe: w naczyniu umieszczamy mąkę, cynamon, sól, sodę, proszek i kakao. W kolejnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na pulchny krem, a potem dodajemy etapami mleko i olej, łączymy trzepaczką na jednolitą masę. Przekładamy do niej stopniowo miks mączny i krótko mieszamy ubijaczką.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną cześć przelewamy do blachy (24 cm x 24 cm) wyścielonej pergaminem i pieczemy w temp. 175°C przez ok. 35 minut. Potem wyjmujemy ciasto z formy wraz z papierem i przekładamy do środka drugą połowę. Pieczemy podobnie.
Gdy oba blaty ciasta dobrze wystygną, bierzemy ostry nóż i przekrawamy je równolegle na pół. W sumie powinno być 4 blaty.
Na masę: mleko podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy zawrze, wsypujemy kaszę mannę. Cały czas mieszamy, gotujemy gęstą masę bez grudek – powinna aż pyrkotać. Studzimy ją.
W misce ucieramy miękkie masło, przekładamy budyń porcjami i mikserem łączymy na pulchny i zwarty krem.
Na wszystkich blatach rozprowadzamy masę i nakładamy ciasta na siebie, tworząc piętrowy deser. Polewamy go stopioną czekoladą. Smacznego.