
Co zrobić z resztkami mięsa, warzyw i przypraw po rosole? Nie wyrzucaj ich do kosza, a zamiast tego zamień je w coś pysznego – domowy pasztet, idealny na Wielkanocny stół.
Pasztet z resztek po rosole jest świetnym pomysłem. To oszczędność i smak dzieciństwa, a kiedy dobrze go doprawimy, będzie nawet lepszy niż tez ze sklepów. W dodatku masz świadomość, co w nim się znajduje i co zjadasz.
Pasztet z resztek po rosole – najprostszy przepis
Składniki:
» ugotowane mięso z kurczaka, indyka lub wołowiny
» warzywa z rosołu – marchew, pietruszka, seler, cebula
» przyprawy, które gotowały się z wywarem – liść laurowy, ziele angielskie (pamiętaj, by » przed zmiksowaniem je usunąć!)
» kawałek czerstwego chleba lub bułki do zagęszczenia masy
» jajka i przyprawy – majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Przygotowanie:
Zmiel wszystko dwukrotnie w maszynce do mielenia – mięso, warzywa i bułkę namoczoną w mleku. Kiedy zmielisz jak najdrobniej, dodaj jajka i przyprawy, następnie dobrze wymieszaj.
Przełóż gotową masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50–60 minut, aż wierzch pasztetu się lekko zrumieni. I gotowe! Kiedy pasztet ostygnie, podawaj go najlepiej z ogórkiem kiszonym i kromką świeżego chleba.