ShareInfo.plKulinariaCiasto Dalmatyńczyk to totalny hit. Z każdym kęsem jest coraz lepsze

Ciasto Dalmatyńczyk to totalny hit. Z każdym kęsem jest coraz lepsze

ciasto Dalmatyńczyk
fot. screen Youtube / Obżarciuch

Dalmatyńczyk to warstwowe ciasto, które zrobisz w mgnieniu oka. Receptura jest niezwykle łatwa i na pewno podoła jej nawet mniej utalentowany cukiernik. Wypiek jest tak smaczny, że łakomczuchy za dokładkę zrobią wszystko.

REKLAMA

Dalmatyńczyk, czyli makowo-kokosowe szaleństwo, które uszczęśliwi ciebie i twoją rodzinę

Ciasto Dalmatyńczyk to profesja, jeśli chodzi o prezencję i smak. Kokosowo-makowy spód, na którym znajduje się kremowa masa to wystarczająco kuszące połączenie. Budyń pokrywają biszkopty z biało-brązowymi „łatami” z czekolady, które odzwierciedlają maść dalmatyńczyka. Pewnie stąd wzięła się nazwa deseru. Wykonanie, efekt wizualny i smakowy zasługują na najwyższe noty. Przepis i zdjęcie pochodzi z kanału Obżarciuch na YouTube.

Ciasto Dalmatyńczyk – jak je przygotować

Składniki:
Spód makowo – kokosowy:
3/4 szklanki cukru
6 białek
1 torebka cukru waniliowego (16 g)
1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku

Budyń:
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
700 ml mleka
200 g masła

Polewa jasna:
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
150 g czekolady białej

REKLAMA

Polewa ciemna:
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
150 g czekolady deserowej

Dodatkowo:
około 180 g biszkoptów okrągłych

Sposób wykonania:
Białka ubij na sztywno, cały czas ucieraj i dodawaj partiami oba cukry. Wsyp kokos i mak, połącz szpatułką. Masę przelej do blachy (25 cm x 36 cm) wysłanej pergaminem i piecz w 170℃ przez ok. pół godziny. Spód wyjmij i ostudź.

Krem budyniowo-maślany: w rondelku zagotuj mleko (400 ml) z cukrem. W pozostałym mleku roztop budynie, a potem wlej na wrzące mleko i mieszaj na gęsty krem. Odstaw z ognia i ostudź. Masło miksuj na puch i etapami dodawaj chłodny krem budyniowy. Rozprowadź go na blacie makowym i przykryj biszkoptami.

REKLAMA

Deserową czekoladę z mlekiem i masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Podobnie potraktuj białą czekoladę. Ciasteczka oblewaj na przemian jasną i ciemną czekoladą. Deser włóż do chłodziarki.

Czytaj też: Ciasto Adam i Ewa – przepis. Ten deser rozpływa się w ustach

Zobacz również:
REKLAMA