ShareInfo.plKulinariaMiękkie i puszyste ciasto Niebiańskie. Nie ma lepszego na weekend

Miękkie i puszyste ciasto Niebiańskie. Nie ma lepszego na weekend

ciasto Niebiańskie
fot. screen Youtube / Henia Foks

Kiedy w całym domu unosi się zapach ciasta, cała rodzina nie może się doczekać degustacji. W przypadku tego przepisu wszystko dzieje się błyskawicznie. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybkie warstwowe ciasto z kremem, koniecznie zainspiruj się tym, który zamieściliśmy. Ciasto Niebiańskie może zrobić każdy – dla uzdolnionego cukiernika będzie to igraszka, a dla totalnego amatora – sprawdzenie swoich umiejętności cukierniczych. Ta receptura fascynuje swoją prostotą i niebywałym efektem.

REKLAMA

Domowe ciasto to lek na wszystkie smutki, a przyjemność płynąca z jedzenia, jest wielka. Receptury znanej YouTuberki Heni Foks cieszą się coraz większym zainteresowaniem internautów. Jej profil śledzą zwolennicy tradycyjnych potraw i kuchennych nowinek, a także pasjonaci słodkich wypieków. Ciasto Niebiańskie już pobiło internet. Spróbuj go koniecznie.

Przepis Heni Foks na ciasto Niebiańskie

Składniki:
pół szklanki cukru
4 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń 40 g
100 ml mleka
100 ml oleju

Krem
2 budynie po 40 g
3 szklanki mleka
100 g masła
3/4 szklanki cukru
100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Wiórki kokosowe podpraż chwilę na suchej patelni. Gdy zaczną się rumienić, są gotowe.

REKLAMA

Na budyń: 2 szklanki mleka połącz z masłem, a w reszcie nabiału rozpuść proszki budyniowe. Potem przelej wszystko na wrzące mleko, wsyp kokos i cukier, energicznie mieszaj na gęsty krem.

Na ciasto: do jajek dodaj cukier, miksuj na pulchną masę. Dodaj mleko i olej, a także mąkę z proszkiem i budyniem. Wszystko dobrze wymieszaj na jednolite ciasto. Blachę o wymiarach 27 x 17 cm wyściel pergaminem i przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170℃ i piecz przez 35 minut.

Z placka zetnij 1/3 warstwy i pokrój ją w paski, a resztę zmiel na okruszki

Na blacie ciasta rozprowadź połowę masy kokosowej i umieść na niej paski. Nanieś pozostałą porcję masy, wygładź. Z wierzchu posyp deser okruszkami ciasta.

REKLAMA

Czytaj też: Na grilla wybieram tylko tę rybę. Ma soczyste mięso i niewiele ości

Zobacz również:
REKLAMA