ShareInfo.plKulinariaCuda Wianki - przepis. Obezwładniająco smaczne ciasto na lato

Cuda Wianki – przepis. Obezwładniająco smaczne ciasto na lato

ciasto kakaowe z kremem, truskawkami, galaretką
fot. screen Youtube / @Recepttura

Truskawki można wykorzystać w kuchni na dziesiątki, a nawet setki sposobów i efekt za każdym razem jest obłędnie smaczny. Ciasto Cuda Wianki to oszałamiający wypiek, który za każdym razem robi furorę wszędzie, gdzie się pojawi. Urzeka trzema niesamowitymi warstwami, a wierzchnia złożona z czerwonej galaretki, w której zatopione są świeże truskawki, działa jak magnez na każdego entuzjastę słodyczy. Postaw na stole ten deser, a zniknie zanim się obejrzysz.

REKLAMA

Ciasto Cuda Wianki to radość dla oka i podniebienia

Swojskie wypieki przebijają wszystkie sklepowe wyroby i większość osób się z tym zgodzi. Jednak nie każdy jest fachowcem od cukiernictwa i potrafi przygotować czarujący i pyszny placek dla gości lub na jakiś jubileusz. Wtedy jedynym ratunkiem jest wizyta w cukierni lub zalezienie prościutkiej i zarazem efektownej receptury. Oto ona.

Przepis na ciasto kakaowe z kremem, truskawkami i galaretką

Biszkopt:
pół szklanki cukru
4 jajka
1/4 szklanki przesianego kakao
pół szklanki przesianej mąki pszennej

Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
250 g serka mascarpone
1/4 szklanki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

Wierzch:
600 g pokrojonych truskawek
1 galaretka truskawkowa

REKLAMA

Przygotowanie:
Na biszkopt: białka ubijamy z solą na sztywno. Potem partiami wsypujemy cukier i ucieramy tak długo, aż się roztopi. Dodajemy żółtka, chwilę miksujemy, wsypujemy mąkę i kakao, starannie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do kwadratowej blachy o boku 24 cm wyścielonej pergaminem. Pieczemy w 180℃ przez ok. 15 minut.

Na krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim oba budynie. Pozostałe mleko musimy podgrzać. Gdy się zagotuje, przelewamy budynie i mieszamy, gotując gęsty i gładki krem. Studzimy go.

Masło w temp. pokojowej ucieramy z cukrem. Dajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i łączymy na spójną masę. Przekładamy również mascarpone i znów ucieramy na pulchny krem. Smarujemy nim ciasto biszkoptowe.

Kawałki truskawek umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy do nich sypką galaretkę, gasimy ogień i mieszamy do rozpuszczenia. Otrzymaną galaretkę rozprowadzamy na powierzchni deseru, wygładzamy. Placek chłodzimy przez co najmniej 2-3 godziny w lodówce.

REKLAMA

Czytaj też: Smażysz mielone na tym tłuszczu? To najgorsze co możesz zrobić

Zobacz również:
REKLAMA