
Biszkopt serbski udaje się za każdym razem, nie trzeba wspomagać go proszkiem do pieczenia, bo i tak rośnie elegancko. Wszystko dzięki użytym składnikom i skrupulatnej technice przygotowania. Nic dziwnego, że Patišpanj ma coraz większe powodzenie wśród domowych cukierników, nie tylko w Serbii.
Kuchnia serbska wywołuje wiele pozytywnych emocji i fascynuje szczególnie wtedy, gdy odkopujemy przepisy, takie jak ten. Jaki jest biszkopt patišpanj? Puszysty na jak obłok, wysoki jak góra i pyszny jak ambrozja. Serbska wersja popularnego wypieku już zrobiła furorę w Polsce i innych krajach Europy. Jeśli chciałbyś poznać smak prawdziwego ciasta, bez posmaku syntetycznych dodatków, ta receptura jest dla ciebie.
Przepis na biszkopt serbski Patišpanj
Składniki:
» 10 łyżek mąki pszennej (ok. 150 g),
» 10 łyżek cukru (ok. 150 g),
» 10 jajek (ok. 500 g),
» starta skórka z cytryny (można pominąć),
» cukier puder do posypania (można pominąć).
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, jasną masę przez ok. 7-10 minut (wszystko zależy od mocy robota).
Do masy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, ale lekko, najlepiej łopatką.
Przelewamy ciasto do blachy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką, pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę i 5 minut.
Po tym czasie robimy test patyczka – biszkopt powinien mieć suche wnętrze. Studzimy go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Posypujemy np. cukrem pudrem. Smacznego.
Czytaj też: Nie sądziłam, że szpinak może być tak dobry. Tę tartę robię na okrągło