
To ciasto z owocami zachwyci Twoich bliskich. Nie ma nic lepszego niż połączenie kruchego ciasta i owoców. Zobacz, jak szybko i w prosty sposób stworzyć deser pachnący latem. Każdy zjedzony kawałek tego ciasta wywołuje radość i uśmiech na twarzy.
Sympatyków swojskich wypieków nie może ominąć ten przepis na ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Przygotowane zgodnie z tymi wskazówkami nie ma prawa nie wyjść. Z kruchym ciastem poradzisz sobie bez dwóch zdań – wystarczy zagnieść jednolite ciasto z mąki, tłuszczu, jajek – ważne, by się sprężać, bo tego rodzaju ciasto nie lubi długiego wyrabiania. Całkiem inaczej niż ciasto drożdżowe. Drugi ważny składnik placka to owoce. Świetnie sprawdzą się maliny, porzeczki, truskawki, śliwki, jeżyny czy morele. Trzecia część, czyli kruszonka to tylko 3 składniki. Spróbuj swoich sił w kuchni i zrób pachnące i pyszne ciasto jak z cukierni.
Przepis na kruche ciasto z owocami
Składniki:
▸ 200 g masła,
▸ 1 torebka budyniu śmietankowego,
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
▸ 160 g cukru,
▸ 200 g mąki pszennej,
▸ 4 jajka,
▸ odrobina soli,
▸ 500 g ulubionych owoców.
Kruszonka:
▸ 50 g cukru pudru,
▸ 100 g masła,
▸ 150 g mąki pszennej.
Wykonanie:
Mikserem miksujemy miękkie masło z cukrem, aż zbieleje i będzie puszyste. Lekko solimy i dodajemy jajka, bez przerwy ucieramy.
Wsypujemy przesianą mąkę, budynie i proszek do pieczenia, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy z papierem (ok. 20 cm x 30 cm), wygładzamy wierzch.
Na cieście umieszczamy ulubione owoce – czyste i obrane lub pozbawione pestek, szypułek czy ogonków. Duże sztuki przekrawamy na kawałki.
Na kruszonkę: 3 produkty przekładamy do naczynia, siekamy i rozcieramy palcami, tak by powstały małe grudki. Rozrzucamy na owocach. Deser wstawiamy do piekarnika – w temp. 170℃ pieczemy go przez ok. 50 minut. Smacznego.
Czytaj też: Gotowanie rosołu. Żeby był smaczniejszy, moja mama wylewa to z garnka