
Pomysłów na dania z kanią w roli głównej jest naprawdę dużo. Jednak schabowe to niewątpliwie jedna z lepszych propozycji. Kotlety posmakują nawet mięsożercom i staną się ulubionym obiadem wegetarian, zwłaszcza gdy zostaną podane z ziemniakami i surówką. Jak przyrządzić kotlety schabowe z kani, by wyszły obłędne w smaku? Poznaj ten przepis.
Kania jest powszechnie znanym grzybem występującym w polskich lasach. Jednak nie musisz jej tam szukać, bo czubajkę znajdziesz też na straganach ze świeżą żywnością czy w dużych sklepach spożywczych.
Wybierając się na wyprawę do lasu w poszukiwaniu grzybów, trzeba zachować czujność. Łatwo bowiem o pomyłkę. Gdy zamiast kani przyniesiesz w koszyku muchomora sromotnikowego, konsekwencje mogą być tragiczne w skutkach. Dlatego wcześniej koniecznie sprawdź, czym różnią się między sobą oba grzyby. Przeczytaj:
Pyszna kania w cieście naleśnikowym – przepis krok po kroku
Składniki:
◎ 4 kapelusze kani,
◎ 1,5 szklanki mleka,
◎ pieprz i sól,
◎ 1 szklanka mąki pszennej,
◎ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
◎ 2 duże jajka,
◎ masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
⁙ Kanie warto przyrządzić zaraz po zakupie/grzybobraniu, bo prędko się psują i przestają pachnieć. Oczyść je przy pomocy suchego pędzla i nożyka. Usuń zbędne elementy. Zanurz kanie w mleku, wstaw na całą noc do chłodziarki.
⁙ Następnego dnia odsącz grzyby, ale mleko zachowaj.
⁙ Do mleka z moczenia grzybów dodaj jajka, przesianą mąkę z proszkiem oraz pieprz i sól wg preferencji. Masa nie może być zbyt luźna, bo nie oblepi kapeluszy, tylko spłynie.
⁙ Na patelni rozgrzej tłuszcz. Otaczaj grzyby w cieście naleśnikowym i smaż na złoty kolor z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Czytaj też: Zastosuj metodę czwórki. Kluski śląskie wychodzą tak dobre, że każdy poczuje różnicę