
Gruszki można zamienić na wiele specjałów – od tart, przetworów, owsianki po dżemy i pankejki. Dziś mamy gratkę dla wielbicieli swojskich wypieków. Boskie ciasto z gruszkami to hit na zakończenie lata i pyszna propozycja na miłe rozpoczęcie nowego sezonu. To będzie prawdziwy przebój tej jesieni.
Smaczne i efektowne ciasto, które rozweseli każde jesienne popołudnie
Wbrew pozorom przygotowanie smakołyku jest bardzo łatwe, wystarczy pokroić owoce i zalać mieszanką kilku składników, a upiec wszystko w piekarniku. Wszystko uda się za pierwszym razem, a wypiek od razu zyska miano jesiennego hitu.
Przepis na ciasto z gruszkami
Listą składników:
» 3 szklanki mąki pszennej,
» 4 spore jajka,
» 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
» 1 cukier wanilinowy,
» 1 szklanka kefiru,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 1/2 szklanki cukru,
» 5 gruszek.
Wykonanie:
Obierz gruszki i oczyść z gniazd nasiennych, a potem pokrój miąższ w kostkę/plasterki.
W sporym naczyniu połącz jajka z olejem i kefirem. Do mokrej mieszanki dodaj przesianą mąkę z proszkiem i oba cukry, mieszaj widelcem na ciasto o aksamitnej konsystencji.
Formę wyłóż pergaminem i umieść na spodzie kawałki gruszek i zalej je ciastem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175℃ i piecz przez ok. 50-60 minut. Wyjmij deser z piekarnika i dobrze ostudź. Posyp wierzch cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.
Przeczytaj również: Jajecznica po szwedzku to hit. Smażę 2 patelnie, bo znika ekspresem