
Sezon na krajowe jabłka trwa w najlepsze. Jabłkowy szał opanował całą Polskę, więc warto stworzyć z tych owoców coś cudownego, a taki bez wątpienia jest swojski dżem. Jednak nie jest to kolejna nudna konfitura tylko prawdziwy fenomen, a wszystko za prawdą pewnego warzywnego niuansu. Przetwór z przepisu Jakuba Kuronia jest tak smaczny, że każdy wyjada go łyżeczkami wprost ze słoika.
Dżem jabłkowy powinien koniecznie znaleźć się w twojej spiżarni. Gdy będzie ci brakować czegoś do posmarowania naleśników czy racuchów, on uratuje twój deser. Przepis od sławnego kucharza Jakuba Kuronia jest banalny, o czym za chwilę się przekonasz.
Kluczowy jest wybór jabłek. Jeśli używasz kwaśnej odmiany, np. antonówki czy szarej renety, to ją osłodź. Jeśli natomiast gatunek jest słodki, dodatek cukru jest zbędny. Jak przyrządzić pyszny dżem z jabłek na zimę? Przyda się cukinia.
Dżem z jabłek i cukinii – przepis Jakuba Kuronia
Składniki:
1 kg jabłek
3 kg cukinii (bez skórki i gniazd nasiennych)
750 g cukru
1 torebka galaretki agrestowej
2 torebka galaretki cytrynowej
2 łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Cukinię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z jabłkami, potem kroimy je w cząstki.
Oba składniki wrzucamy do sporego garnka, dodajemy cukier, odstawiamy pod przykryciem. Po upływie ok. 10 godzin garnek stawiamy na gazie. Dusimy przez 45-60 minut na średnim palniku, aż warzywo i owoc się rozlecą, i całość się delikatnie zagęści. Doprawiamy przyprawami korzennymi, mieszamy.
Obie sypkie galaretki łączymy z masą i gotujemy 10 minut, bez ustanku mieszamy do połączenia i ściągamy z palnika. Jeszcze ciepły dżem umieszczamy w czystych słoików, zakręcamy dobrze i stawiamy na opak. Możemy przetwory poddać pasteryzacji, a postoją w spiżarni znacznie dłużej.
Wystarczy na spodzie garnka rozłożyć szmatkę, wlać ciepłą wodę do wysokości ok. 3/4, zagotować i od tego momentu gotować przetwory przez ok. 15 minut.
Zobacz też: Mało kto podaje pomidorową z tym. Smakuje 3x lepiej niż z ryżem i makaronem