ShareInfo.plKulinariaŚliwkowiec sypany wciąga na dobre. Łatwe przygotowanie, pyszny efekt

Śliwkowiec sypany wciąga na dobre. Łatwe przygotowanie, pyszny efekt

ciasto ze śliwkami
fot. screen Youtube / @einfachundschnellbacken

Chętnie zjadłbyś coś słodkiego, lecz nie masz czasu ani chęci, by cokolwiek zrobić w kuchni? Odkryj rewelacyjny przepis na śliwkowiec sypany. Zrobisz go w mgnieniu oka, z użyciem minimalnej ilości składników i sprzętów kuchennych. Pyszny, prosty i szybki placek z owocami to najlepsza nagroda pocieszenia i prawdziwa radość dla podniebienia. Będą nim zachwyceni zarówno dorośli, jak i dzieci. Sypany śliwkowiec to wariacja na temat klasycznej szarlotki sypanej. Nie wiadomo, co jest lepsze!

REKLAMA

Minimum składników, a smak poezja. Ciasto sypane ze śliwkami to jesienny hit!

Deser udaje się zawsze i każdemu. Żmudne i długotrwałe zagniatanie ciasta nie wchodzi w grę, bo wystarczy tylko wsypywać suche składniki do formy i układać naprzemiennie z owocami, a potem upiec całość w piekarniku.

Ten sposób przygotowania placka ze śliwkami to łatwizna. Bez harmideru i starty brudnych naczyń w zlewozmywaku.

Śliwkowa specjalność uprzyjemni swoim smakiem przeróżne okazje, a goście będą chwalić ją pod niebiosa.

Przepis na śliwkowiec sypany

Składniki:
» 1 kg śliwek węgierek,
» 1,5 szklanki mąki tortowej,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 1,5 szklanki kaszy manny,
» 2 łyżeczki cynamonu,
» 1 szklanka cukru,
» 200 g zamrożonego masła.

REKLAMA

Wykonanie:
1. Tortownicę (24 cm) wyłóż pergaminem.
2. Opłucz śliwki, pozbaw pestek, pokrój na pół.
3. W naczyniu połącz mąkę z kaszą, cynamonem, cukrem i proszkiem.
4. Na całym spodzie blachy rozsyp pierwszą część suchej mieszanki, przykryj ją kawałkami śliwek, a potem znów posyp mąką z dodatkami. Ułóż 3 warstwy ciasta i 2 owoców, na wierzchu musi znaleźć się sypki miks.
5. Wierzch deseru oprósz zimnym masłem startym na tarce i piecz w temp. 180℃ przez ok. 50-60 minut, aż wierzch się zezłoci.
6. Późnej ostudź wypiek i krój na porcje. Smacznego.

Może cię zainteresować: Schowaj w nim cytrynę. Przedłużysz jej świeżość kilkukrotnie!

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA