
Po pączki nie trzeba sięgać wyłącznie w karnawale. Mogą gościć na twoim stole znacznie częściej. A jeśli przepis jest tak prosty, jak ten dzisiejszy, to w zasadzie możesz jeść ten specjał na okrągło. Ciasto na pączki nie ma składzie jajek ani mleka, więc osoby z nietolerancją laktozy czy uczulone na białko jaja kurzego, mogą jeść pączusie bez obaw. Ten przepis to prawdziwy bestseller.
Tradycyjne pączki smaży się na tłuszczu. Niektórzy mogą pomyśleć, że pączki „na wodzie” są na niej smażone. Nic bardziej mylnego. One także zostają wrzucone na głęboki olej, zyskując w ten sposób lekko brązowy kolor. Twistem w całej recepturze jest skład ciasta, które nie zawiera nabiału. Pączkami w takiej odsłonie mogą raczyć się niemalże wszyscy, nawet alergicy. Pulchna i miękka struktura to efekt użycia wody gazowanej.
Wskazówka:
Dodaj do zaczynu lekko ciepłą wodę z bąbelkami (nie wrzącą). Drożdże ją uwielbiają, a ciasto będzie puszyste jak gąbka.
Pączki na wodzie. Jak je przygotować?
Składniki:
▸ pół szklanki cukru,
▸ 100 g drożdży,
▸ 1 kg mąki + do podsypywania,
▸ 3 szklanki wody gazowanej,
▸ pół szklanki oleju,
▸ 1 łyżka alkoholu lub ekstraktu waniliowego,
▸ olej do smażenia,
▸ cukier puder do ozdoby (ew. lukier lub inne dodatki),
▸ dżem lub inne nadzienie.
Przygotowanie:
Drożdże i cukier roztapiamy w lekko ciepłej wodzie, przekładamy do zaczynu resztę produktów i zagniatany na gładką masę. Odstawiamy na pewien czas.
Gdy ciasto zwiększy objętość, rozwałkowujemy je i wycinamy krążki, a potem do każdego nakładamy trochę słodkiej marmolady i zlepiamy. Pączki smażymy w głębokim tłuszczu. Wykładamy je, dopiero gdy będzie on mocno rozgrzany. Lekko brązowe, z charakterystyczną aureolą wykładamy na talerz, dekorujemy wg własnych preferencji, np. cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, kolorową posypką czy karmelem.
Zobacz też: Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Przepis krok po kroku