
Jest idealny na jesień. Rozgrzewa lepiej niż rosół i syci bardziej niż grochówka, a na dodatek otula żołądek. Krupnik to naprawdę wyjątkowa zupa, znana w Polsce od pokoleń. Mimo upływu lat nadal cieszy się dużą popularnością. Składa się z kaszy, warzyw i mięsa. Leśny dodatek zamieni go w prawdziwy jesienny przysmak. Gdy go dorzucisz, krupnik zyska pierwszorzędny smak.
Świeżo ugotowany, pachnący krupnik to dla wielu osób powrót do smaków dzieciństwa. Receptura na tę zupę jest w miarę łatwa, ale to detale decydują o jej charakterze. Dzięki grzybom jest on unikatowy.
Świeże grzyby należy pokroić i obgotować, a potem dodać do krupniku. Na garnek zupy wystarczy mieć w zapasie 150 g grzybów leśnych mieszanych (np. prawdziwki, podgrzybki i borowiki).
Przepis na krupnik z grzybami
Lista składników:
▪ 4 skrzydełka z kurczaka (600 g),
▪ 6 szklanek chłodnej wody,
▪ 1 ziemniak,
▪ kawałek selera,
▪ 1 pietruszka,
▪ 2 marchewki,
kawałek pora,
▪ pieprz mielony, sól
▪ 8 kulek ziela angielskiego,
▪ 2 liście laurowe,
▪ 12 ziarenek pieprzu ziarnistego,
▪ 80–100 g kaszy jęczmiennej,
▪ 150 g grzybów leśnych,
▪ 1 łyżka pokrojonego koperku,
▪ 1 łyżka pokrojonej pietruszki naciowej.
Wykonanie:
Mięso płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy, a potem usuwamy z powierzchni szumowiny. Dodajemy przyprawy ziarniste i liście laurowe, gotujemy bulion pod pokrywką na minimalnym gazie przez godzinę. Późnej wyciągamy porcję drobiu i robimy z nich inną potrawę, jaką chcemy. Dodajemy do garnka więcej wody i znów zagotowujemy.
Grzyby oczyszczamy i płuczemy. Kroimy w paski, obgotowujemy w wodzie z solą przez 5 minut, po czym wrzucamy do zupy.
Dodajemy do niej warzywa korzeniowe, por, kawałki ziemniaka i kaszę, gotujemy tak długo, aż składniki zmiękną – zazwyczaj po ok. 20 min. Do krupniku dodajemy pieprz i sól wg uznania. Wrzucamy zieleninę i podajemy.
Polecamy: Zapomnij o ziemniakach. Zrób kopytka z tego, a efekt cię zaskoczy

