Coraz bardziej popularne u nas pomelo często można na sklepowej półce pomylić z grejpfrutem. Nic dziwnego, gdyż grejpfrut jest właśnie wynikiem skrzyżowania pomelo i chińskiej pomarańczy. Pomelo jest jednak słodsze, ale równocześnie mniej soczyste. Zawiera przy tym tak dużo witaminy C, że zjedzona tylko jego niewielka cząstka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.
Pomelo jest ponadto bogatym źródłem witamin A, C, B1, B2, B3, B6 oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, miedź i mangan. Z tego powodu wspomaga pracę serca, wspiera profilaktykę nowotworową, spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawia wygląd włosów i paznokci czy obniża poziom cholesterolu.
Niski indeks glikemiczny powoduje natomiast, że pomelo mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę. Owoc pomelo w większości składa się z wody, zaś w 100 gramach miąższu znajduje się zaledwie około 40 kcal i minimalna ilość tłuszczu. Jest to więc znakomite rozwiązanie dla osób na diecie i tych dbających o zachowanie szczupłej sylwetki.