Dlaczego po zjedzeniu posiłku typu fast food odczuwamy mgłę mózgową? Przyczyny tego zjawiska wyjaśnili naukowcy z Ohio State University.
Naukowcy przeprowadzili badanie i porównali wyniki testów 51 kobiet, które jadły posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu nasyconego, zawierające 930 kalorii i 60 gramów tłuszczu. Co odkryli? Wyniki kobiet były gorsze po zjedzeniu posiłku bogatego w tłuszcze w porównaniu z tym samym posiłkiem z dodatkiem oleju słonecznikowego o niższej zawartości tłuszczu nasyconego.
Jak informuje redakcja Wprost, takie jedzenie wpływa na koncentrację, demencję, pogorszenie funkcji poznawczych. Osoby z wysokim poziomem tłuszczów trans we krwi mogą być do 75% bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera. Spożywanie wysokotłuszczowych posiłków przyspiesza pogorszenie zdrowia mózgu oraz nasila stany zapalne, wywołując stres oksydacyjny, proces, który prowadzi cząsteczki komórek do uszkodzenia ścian komórkowych i DNA, upośledzając koncentrację i skupienie oraz powodując postępujące problemy w mózgu.