Zastanawiasz się czym jeszcze, oprócz czosnku i cebuli, możesz wspomóc odporność? Poznaj prawdziwy postrach bakterii! Mowa o soku z czarnej rzepy, który jest niezwykle zdrowy dla organizmu i poprawia odporność znacznie lepiej niż czosnek i cebula.
Czarna rzepa, czyli tak naprawdę czarna rzodkiew jest niezwykle zdrowym warzywem, które zawiera cenne dla organizmu właściwości odżywcze i lecznicze. Działa on moczopędnie oraz przeciwbakteryjnie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci. Dzięki temu działaniu sok z czarnej rzepy oczyszcza z toksyn układ pokarmowy, wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit oraz pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Sok z czarnej rzepy wzmacnia barierę immunologiczną i wspiera organizm w walce z przeziębieniem, kaszlem lub infekcjami górnych dróg oddechowych. Ma niesamowity wpływ na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz pomaga przy kamicy nerkowej, nerwobólach, zapaleniu korzonków, reumatyzmie. Pomaga przy zaparciach iwzdęciach. Warto podkreślić, że czarna rzepa świetnie też oddziałuje na włosy i skórę. Jakie właściwości posiada sok z czarnej rzodkwi? Na co można go stosować?
Warto przypomnieć, że czarna rzepa jest potoczną nazwą czarnej rzodkwi. Charakteryzuje się zgrubiałym korzeniem o czarnej barwie. W środku zawiera biały miąższ. Czarna rzepa to jedna z najstarszych roślin uprawianych w Azji, Europie i Afryce. Tak jak czosnek i cebula była bardzo ważnym składnikiem diety osób stawiających piramidy w Egipcie. W Polsce pojawiła się w czasach piastowskich i szybko zyskała rozgłos. Dopiero w XIX wieku przebił ją ziemniak. Czarna rzepa to źródło wielu bogatych składników pokarmowych. To dzięki nim ma dużo właściwości odżywczych i leczniczych. Można ją jeść na surowo, startą, jednak jej smak jest nieco gorzki, i ma mało apetyczny smak. Dlatego warto przyrządzić z niej odżywczy sok, do którego możesz dodać także inne ulubione warzywa i owoce.
Sok z czarnej rzepy – co zawiera?
Ostry smak rzodkwi zawdzięcza się glikozydom gorczycznym, które są bogate w związki siarki. Po rozdrobnieniu korzenia ulegają degradacji, powoduje to, że powstają wtedy olejki gorczyczne, pobudzają one wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci, zwiększają ukrwienie skóry. W czarnej rzepie zawarte są także fitoncydy, które działają przeciwbakteryjnie. Obecna jest także rafanina i rafanol, które działają na skórę dzięki działaniu przeciwłojotokowym i antybakteryjnym. Oprócz tego czarna rzepa posiada duże ilości witaminy C, PP oraz witamin z grupy B (B1 i B2). Zawiera też sole mineralne takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, siarkę, fosfor czy cynk.
Sok z czarnej rzepy wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i zwalcza bakterie, wirusy oraz grzyby. Warto przyrządzić i stosować go w okresiie jesienno-zimowym, aby uchronić się przed infekcjami. Łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych, stanów zapalnych gardła czy kaszel. To naturalny antybiotyk, który wpywa na poprawę krążenia krwi, uszczelnia naczynia włosowate, a także obniża poziom złego cholesterolu LDL. Wspomaga on pracę serca, zapobiega anemii, miażdżycy i innym chorobom układu krwionośnego. Wcieranie soku z czarnej rzepy bezpośrednio w skórę może złagodzić bóle reumatyczne, zapalenie korzonków oraz nerwobóle.
Sok z czarnej rzepy na piękne włosy i skórę
Czarna rzepa ma świetny wpływ na kondycję skóry. Działa odkażająco, rozjaśniająco, hamuje nadmierną produkcję gruczołów łojowych, pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie naskórka i powstrzymuje także rozwój drobnoustrojów. Jest często dodawanym składnikiem do preparatów przeciwtrądzikowych. Poprawia unaczynienie skóry i dostarcza jej cennych składników. Wykorzystuje się ją do produkcji kosmetyków do włosów, które wzmacniają cebulki włosowe i przeciwdziałają wypadaniu włosów oraz łupieżowi.
Jak zrobić sok z czarnej rzepy?
Sok z czarnej rzepy można dostać w sklepach zielarskich, aptekach i sklepach internetowych, ale można też przyrządzić go samemu w domowym zaciszu. Co należy zrobić? To proste!
Wystarczy zetrzeć rzepę i odcisnąć z niej sok przy użyciu gazy lub też skorzystać z sokowirówki. Do soku można dodać swoje ulubione warzywa i owoce, jeśli nie lubimy posmaku goryczy czarnej rzepy. Sok z czarnej rzepy idealnie smakuje z marchewką, burakiem lub jabłkami. W celu jak najskuteczniejszego działania, należy pić regularnie 2-3 łyżki soku z czarnej rzodkwi, 2-3 razy dziennie.
Sok można też stosować jako wcierkę – na skórę głowy lub w bolące miejsca.