REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaUlubiony deser rodziny królewskiej o niesamowitym smaku! Koniecznie wypróbuj ten przepis

Ulubiony deser rodziny królewskiej o niesamowitym smaku! Koniecznie wypróbuj ten przepis

REKLAMA

Rodzina królewska podzieliła się swoim ulubionym i tradycyjnym przepisem na deser świąteczny Boozy Christmas Pudding. Pyszny, czekoladowy pudding uwielbia każdy, a z dodatkiem sosu owocowego i bitej śmietany prezentuje się i smakuje nieziemsko. Na Twitterze, rodzina królewska postanowiła podzielić się własną recepturą na specjalny pudding. Poznaj przepis!

Nie codziennie zdarza nam się zaglądać w życie rodziny królewskiej (oglądanie serialu „The Crown” się do tego nie zalicza) i poznawać ich królewskie tradycje. W niedzielę 22 listopada konto rodziny królewskiej opublikowało na Twitterze przepis na świąteczny pudding, który można samodzielnie przygotować w domu.

W poście na Twitterze czytamy:

REKLAMA

Dzisiaj jest #StirupSunday: tradycyjny dzień, w którym kucharze domowi „mieszają” swoje składniki świątecznego puddingu. W tym roku szefowie kuchni w królewskich kuchniach podzielili się swoim przepisem na tradycyjny świąteczny pudding.

Składniki dodane do puddingu nadają mu wyrazistego smaku. Znajdują się tam m.in. rodzynki, porzeczki i wiele innych. Poznaj przepis na królewski pudding świąteczny!

REKLAMA

Składniki:

– 250g rodzynek
– 250g porzeczek
– 185g rodzynek sułtanek
– 150g skórki mieszanej (cytryna, pomarańcza, limonka)
– tłuszcz: łój 250g lub łój wegetariański
– 250g bułki tartej
– 90g mąki
– 12g mieszanki przypraw
– 2 całe jajka
– 180g cukru demerara
– 275 ml piwa
– 40 ml ciemnego rumu
40 ml brandy




Przygotowanie:

Połącz wszystkie suche składniki, a następnie dodawaj jajka i pozostałe składniki. Wlej masę do natłuszczonych misek i gotuj na parze w głębokim garnku przez sześć godzin. Po ostygnięciu możesz je przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do świąt.

Brytyjski pudding to tradycyjny deser, który może być słodki lub ostry. Na Boże Narodzenie puddingi są często polewane brandy, a następnie podpalane tuż przed podaniem.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA