Czasem zdarza się tak, że kiedy masz ochotę upiec coś dobrego i masz już wybrany przepis to idziesz do kuchni, a następnie otwierasz szafkę, próbujesz znaleźć ten podstawowy składnik i – o nie – skończyła Ci się mąka! Jak to możliwe? Nie martw się – jest na to sposób, który musisz koniecznie poznać!
Mąka jest jedną z tych podstawowych składników różnych wypieków. Używamy jej nie tylko do wypieków ciast, ale także do zagęszczenia sosów i zup. Dosyć często wydaje się nam, że mąka jakimś cudem zawsze znajduje się w naszej kuchni, a o jej braku zazwyczaj dowiadujemy się wtedy kiedy jesteśmy gotowi do tworzenia pysznych wypieków.
Chcesz upiec ciasto, a skończyła Ci się mąka? Jakie składniki możemy wykorzystać, aby ją zastąpić?
Aby wykonać domową mąkę można zmiksować produkty, takie jak: płatki owsiane, suszona komosa ryżowa, mielony owies. Zazwyczaj któreś z nich znajdują się w naszej kuchni.
Taką domową mąkę można użyć do wypieków takich jak muffinki czy naleśniki. Amidor, autor książki The Best 3-Ingredient Cookbook stwierdził, że „z pewnością można ją stosować z mokrymi składnikami takimi jak masło orzechowe, mus jabłkowy, puree bananowe”. Dodał, że lubi „tworzyć „ciasto”, które będzie pochodną ciastek , babeczek i tym podobnych”.
Amidor podkreślił, że mąkę można również używać do robienia przekąsek, kulek, mini-muffinek i innych wypieków, które naprawdę nie wymagają wiele pracy.
Autor książki tłumaczy, że mielony owies lub komosa ryżowa „nie będzie działać tak samo jak mąka, ponieważ mąka pszenna zawiera gluten”. Dodał, że w przypadku większości tradycyjnych przepisów na muffinki, chleb, ciasta i ciastka ta domowa, zastępcza mąka niestety nie będzie w stanie działać jednak tak samo jak mąka pszenna. To znaczy, że Twoje wypieki nie będą aż tak wilgotne i puszyste, jak w przypadku mąki pszennej.
Warto wiedzieć też, że użycie mąki owsianej do ciasta na pizze to sposób, który sprawia, że pizza wychodzi naprawdę dobra.