Słodki lukier jest jednym z najlepszych sposobów do udekorowania świątecznych pierników i innych słodkości, znajdujących się na wigilijnym stole. Proces jego przygotowania jest niezwykle prosty, o ile oczywiście znamy odpowiednie proporcje.
Do przygotowania lukru potrzebujemy jedynie wody zmieszanej z cukrem, soku owocowego lub białka jajka. Polewa ta służy głównie do dekorowania ciast i innych deserów, zaś w trakcie świąt Bożego Narodzenia najczęściej używana jest to ozdobienia makowca czy pierniczków.
Radio Zet zaproponowało cztery najpopularniejsze przepisy na lukier, które sprawdzą się w każdym domu. Cały proces trwa naprawdę bardzo krótko, a efekt jest powalający!
Przepis 1
Składniki:
» 200 g cukru pudru,
» 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny.
Cukier puder na początek musimy przesiać przez sitko do miski. Dodajemy następnie sok z cytryny i ucieramy, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Lukier nie może być zbyt gęsty lub rzadki – jeśli będzie za gęsty, należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny.
Przepis 2
Składniki:
» 1 białko jajka,
» szklanka cukru pudru,
» sok z cytryny.
Do dużej miski należy wrzucić białko i cukier puder. Miksujemy składniki, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Dalej ubijamy białko z cukrem do uzyskania sztywnej pianki, do której następnie wlewamy sok z cytryny. Mieszamy, aż do odpowiedniego połączenia się składników. Po wylaniu na ciasto lukier stwardnieje.
Przepis 3
Składniki:
» 1 białko,
» 100 g cukru pudru,
» aromat migdałowy.
Jajko wyparzamy w gorącej wodzie. Następnie białko wlewamy do miski i dodajemy cukier puder, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy jedną kroplę aromatu migdałowego.
Przepis 4
Składniki:
» 1 łyżeczka kurkumy (lukier żółty), pół awokado (lukier zielony), kilka malin (lukier jasnoróżowy) lub kilka kropel soku z buraków (likier czerwony).
W zależności od tego, jaki kolor lukru chcemy uzyskać, wykorzystujemy jeden z powyższych składników i postępujemy tak, jak w przypadku poprzednich przepisów.