REKLAMA
ShareInfo.plKulinaria4 przepisy na pyszny lukier. Spróbuj, a nigdy nie użyjesz innego

4 przepisy na pyszny lukier. Spróbuj, a nigdy nie użyjesz innego

lukier

Słodki lukier jest jednym z najlepszych sposobów do udekorowania świątecznych pierników i innych słodkości, znajdujących się na wigilijnym stole. Proces jego przygotowania jest niezwykle prosty, o ile oczywiście znamy odpowiednie proporcje.

REKLAMA

Do przygotowania lukru potrzebujemy jedynie wody zmieszanej z cukrem, soku owocowego lub białka jajka. Polewa ta służy głównie do dekorowania ciast i innych deserów, zaś w trakcie świąt Bożego Narodzenia najczęściej używana jest to ozdobienia makowca czy pierniczków.

Radio Zet zaproponowało cztery najpopularniejsze przepisy na lukier, które sprawdzą się w każdym domu. Cały proces trwa naprawdę bardzo krótko, a efekt jest powalający!

Przepis 1

Składniki:

» 200 g cukru pudru,

» 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny.

Cukier puder na początek musimy przesiać przez sitko do miski. Dodajemy następnie sok z cytryny i ucieramy, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Lukier nie może być zbyt gęsty lub rzadki – jeśli będzie za gęsty, należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny.

Przepis 2

Składniki:

» 1 białko jajka,

» szklanka cukru pudru,

» sok z cytryny.

Do dużej miski należy wrzucić białko i cukier puder. Miksujemy składniki, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Dalej ubijamy białko z cukrem do uzyskania sztywnej pianki, do której następnie wlewamy sok z cytryny. Mieszamy, aż do odpowiedniego połączenia się składników. Po wylaniu na ciasto lukier stwardnieje.

Przepis 3

Składniki:

» 1 białko,

» 100 g cukru pudru,

» aromat migdałowy.

Jajko wyparzamy w gorącej wodzie. Następnie białko wlewamy do miski i dodajemy cukier puder, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy jedną kroplę aromatu migdałowego.

Przepis 4

Składniki:

» 1 łyżeczka kurkumy (lukier żółty), pół awokado (lukier zielony), kilka malin (lukier jasnoróżowy) lub kilka kropel soku z buraków (likier czerwony).

W zależności od tego, jaki kolor lukru chcemy uzyskać, wykorzystujemy jeden z powyższych składników i postępujemy tak, jak w przypadku poprzednich przepisów.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA