REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMakowiec z tymi dodatkami smakuje obłędnie. Poznaj najlepszy przepis

Makowiec z tymi dodatkami smakuje obłędnie. Poznaj najlepszy przepis

makowiec

REKLAMA

Makowiec to ciasto, które klasycznie przygotowujemy z okazji świąt Bożego Narodzenia. To połączenie drożdżowego ciasta z masą makową, które polane jest pysznym białym lukrem. Szukasz przepisu na najlepszego, świątecznego makowca? Koniecznie wypróbuj tego z dodatkami, które sprawią, że ciasto będzie smakować rewelacyjnie. 

Makowiec jest tradycyjnym i popularnym ciastem, dlatego często szukamy przepisów, które lekko zmodyfikują tę klasykę. Chcemy zaskoczyć naszych bliskich czymś, co zrobi naprawdę prawdziwą furorę.

Idealnym pomysłem będzie dodanie kilku składników do masy makowej, które nadadzą jej wyśmienicie aromatycznego smaku i pięknego zapachu!

REKLAMA

Dodaj te składniki do makowca, a będzie wilgotny i aromatyczny

Makowiec kupowany ze sklepu nie smakuje tak dobrze, jak ten domowy, bo zawiera konserwanty, dlatego na zbliżające się święta warto spróbować upiec własnego makowca!

Składnikami, które sprawią, że twój makowiec będzie rozpływał się w ustach są bakalie, miód i powidła śliwkowe. Wystarczy, że dodasz je do masy, a podczas pieczenia masa makowa będzie bardzo wilgotna i aromatyczna. Palce lizać!

Makowiec świąteczny z bakaliami – najlepszy i najprostszy przepis

makowiec

REKLAMA

Szukasz przepisu na makowca, który jest wilgotny, puszysty, aromatyczny i delikatny, a w dodatku ma pyszne dodatki? To koniecznie wypróbuj tej receptury ponieważ jest banalna w wykonaniu. W dodatku przygotowanie rolady drożdżowej jest łatwiejsze niż Ci się wydaje.

REKLAMA

Rolada drożdżowa

REKLAMA

Składniki:

» 500 g mąki pszennej

» 100 g masła

» 100 g szklanki cukru

» 2 żółtka

» pół szklanki mleka lub odrobinę więcej

» 40 g świeżych drożdży / 12 g suchych

Masa makowa

Składniki:

» 500 g niebieskiego maku suchego

» 50 g rodzynek, suszonej żurawiny i suszonych moreli

» 70 g orzechów włoskich / pekan

» 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

» 4 łyżki miodu

» 100 g cukru

» 2 łyżki masła

» 1 łyżka powideł śliwkowych

» 3 białka jaj

Dodatkowo: biały lukier i dowolna posypka

Przygotowanie masy i rolady drożdżowej

Rolada drożdżowa

Do rondelka wlej masło, mleko oraz cukier i lekko podgrzewaj do czasu roztopienia się masła i cukru, następnie odstaw do przestudzenia. Temperatura musi mieć około 40 stopni.

Do miski wrzuć żółtka oraz dodaj pokruszone drożdże, następnie wszystko ucieraj. Dodaj mleko z masłem i cukrem, a potem dodawaj mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h, aby podwoiło swoją objętość.

Masa makowa

Wsyp mak do garnka, a następnie wlej trzy szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj, potem zmniejsz moc palnika i gotuj tak przez 5 minut.

Odcedź mak i odstaw na 20 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody i żeby przestygnął. Po tym czasie, kiedy mak jest już przestudzony, zmiel go w maszynce do mielenia.

Czasami mak wymaga dwukrotnego zmielenia, bo wtedy będzie bardziej przypominał gładką masę.




Czas na przygotowanie dodatków, które są składnikami masy makowej – dlatego w tym celu posiekaj je na drobne kawałki, następnie dodaj wszystkie do maku. Dolej także miód, powidła śliwkowe, masło, posiekane orzechy oraz cukier, a potem wszystko lekko podgrzej.

Garnek z masą makową postaw na palnik o minimalnej mocy, a następnie mieszaj masę do czasu rozpuszczenia się masła. Jednak nie podgrzewaj dłużej niż 5 minut.

Białka jaj ubij na sztywną pianę, i wymieszaj delikatnie z masą makową. Białka powodują, że makowiec po przekrojeniu nie kruszy się.

Zwijanie makowca

Ciasto drożdżowe przełóż na blat kuchenny – nie musisz podsypywać mąką, bo ciasto ma dużą zawartość masła. Rozwałkuj na placek o grubości max 1,5 cm. Posmaruj roladę masą makową i zwijaj rulon. Na koniec zawiń makowca w papier do pieczenia, aby się nie rozwalił lecz przed tym lepiej przekrój ciasto na pół ponieważ wychodzi bardzo długi i lepiej zrobić dwa mniejsze makowce.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem albo 190 stopni z funkcją góra-dół i piecz makowca przez 40 minut.

Po upieczeniu połóż na drewnianej desce i polej domowym lukrem, który możesz zrobić w kilka chwil samodzielnie.




Poznaj 4 przepisy na domowy lukier!

I gotowe! Pyszny i aromatyczny świąteczny makowiec, z domową polewą zachwyci Twoich bliskich!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA