Kwas chlebowy: właściwości zdrowotne i zastosowanie

Kwas chlebowy
Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Kwas chlebowy to napój gazowany o słodko-kwaśnym smaku, który gasi pragnienie oraz jest naturalnym probiotykiem. Zawiera też wiele witamin. Jak wpływa na nasz organizm?

REKLAMA

Co to jest kwas chlebowy?

Kwas chlebowy jest napojem słowiańskim, który tworzy się podczas procesu fermentacji, a przygotowuje się go z wykorzystaniem dwóch składników: drożdży i chleba. Produkt jest tani, naturalny i łatwo go przygotować.

Jakie właściwości ma kwas chlebowy?

Jest skarbnicą minerałów i witamin – ma witaminę C, wzmacniającą system odpornościowy oraz witaminy z grupy B. Te z kolei wpływają na odpowiednią pracę układu nerwowego i ogólny nastrój.

Pielęgnuje jelita – kwas chlebowy działa jak probiotyk, czyli reguluje skład dobroczynnej flory jelitowej, a dodatkowo poprawia pracę jelit.

REKLAMA

Wzmacnia układ odpornościowy – właściwości te, napój zawdzięcza witaminom, które chronią organizm przed przeziębieniem i innymi chorobami przewlekłymi.

Orzeźwia – niektórzy z chęcią sięgają po kwas chlebowy w czasie letnich upałów, bo świetnie gasi pragnienie.

Poprawia procesy trawienne – kwas chlebowy jest zalecany osobom, którym dokucza nadkwasota, gdyż przyspiesza procesy trawienne, ochrania trzustkę i żołądek. W dodatku usprawnia przemianę materii, więc jest skuteczny podczas odchudzania.

Działa oczyszczająco – napój oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, czyli związków chemicznych, które kumulują się w ciele człowieka.

REKLAMA

Jak stosować kwas chlebowy?

Kwas chlebowy jest orzeźwiający, więc wiele osób spożywa go najczęściej latem. Można go też stosować jako dodatek do potraw, np. do zup. Również może służyć jako składnik do wypieku domowego chleba.

Podziel się: