Marchew sama w sobie jest źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, a ponadto jest bardzo smaczna. Dla wielu osób jest ważnym elementem surówek czy sałatek, ale jak się okazuje, idealnie również sprawdzi się jako główny składnik ciasta.
,,Wprost” przedstawił przepis na ciasto marchewkowe, które dosłownie rozpływa się w ustach i zapewnia zupełnie inne doznania smakowe, niż wiele innych wypieków. Cieszy się ono coraz większą popularnością, dlatego warto przynajmniej go spróbować!
Składniki:
250 g mąki
4 jajka
3/4 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
pół szklanki orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 gramów marchwi
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie: 1/2 szklanki musu jabłkowego
Lukier:
450 g tłustego serka śmietankowego
½ szklanki masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Na początek w misce ubijamy cukier, olej, jajka, mus jabłkowy oraz ekstrakt waniliowy. W drugiej misce z kolei mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i imbir. Następnie mieszamy zawartość obu misek i łączymy je przy użyciu łyżki.
Dalej ścieramy marchew na tarce i dodajemy ją do masy, do której później wsypujemy orzechy włoskie i mieszamy. W międzyczasie wykładamy dużą formę do ciasta papierem do pieczenia. Dalej przekładamy masę do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
W celu przygotowania polewy mieszamy w misce serek, cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy go lukrem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Przed pokrojeniem ciasto należy schować do lodówki na około 20 minut.