Parówki dla wielu osób są tylko i wyłącznie jednym z pomysłów na smaczne śniadanie, podawane najczęściej z ketchupem. Można jednak wykorzystać je do przygotowania smacznej sałatki, która sprawdzi się w wielu sytuacjach.
Można stwierdzić, że jest tyle samo zwolenników parówek, co ich przeciwników. Jeśli należymy do pierwszej z tych grup, warto wypróbować przepis na ciekawą sałatkę, która sprawdzi się zarówno podczas imprez ze znajomymi, jak i podczas rodzinnych spotkań.
Składniki:
3 bardzo dobrej jakości parówki
4 ogórki kiszone
pół papryki czerwonej
1 puszka kukurydzy
3 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy parówki z osłonek i gotujemy je przez 5 minut w wodzie, po czym odstawiamy do ostudzenia. Zajmujemy się sosem – do miski wlewamy jogurt naturalny, majonez, musztardę i dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Kukurydzę odcedzamy od zalewy i gotujemy jajka na twardo, po czym odstawiamy je do ostudzenia, paprykę kroimy w drobną kostkę, a następnie to samo robimy z jajkami. Ogórki dalej odsączamy z soku, a parówki kroimy w plastry. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, zalewamy sosem, a na górze układamy parówki i wstawiamy do lodówki na 30 minut.