REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPyszny i chrupiący chleb czosnkowy. Jego upieczenie jest bardzo proste!

Pyszny i chrupiący chleb czosnkowy. Jego upieczenie jest bardzo proste!

Fot. Pixabay.com

Chleb czosnkowy jest wypiekiem, do którego nie trzeba mieć zbyt dużych umiejętności. Z drugiej jednak strony należy włożyć w pracę nieco wysiłku i wiedzy, aby wyszedł pyszny i pełen czosnkowego aromatu.

REKLAMA

Wśród sympatyków chleba z pewnością wielu wyznaje zasadę, że tradycyjny wypiek nie musi być zwykły. Dodanie do niego czosnku jest coraz popularniejszym sposobem na uzyskanie pysznego chleba, z którego można robić jeszcze smaczniejsze kanapki.

Wiele przepisów na chleb czosnkowy nie wyróżnia się niczym specjalnym. Jest jednak jedna receptura, która sprawia, że chleb ten zawładnie każdym smakoszem.

Składniki (proporcje wedle uznania):

REKLAMA

miękkie masło
czosnek
szalotka
parmezan
natka pietruszki
sól
pieprz
opcjonalnie ostry sos
bagietka

Sposób przygotowania:

W misce rozcieramy masło, wyciśnięty czosnek, posiekaną szalotkę, pietruszkę, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać ostry sos. Kroimy bagietkę na kromki, a następnie smarujemy je mieszanką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut.

REKLAMA

Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, a jednocześnie złagodzić nieco ostrość od czosnku, można go wcześniej upiec w piekarniku. Wówczas od ząbka odkrawamy górną część, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy go w 180 stopniach przez 30 minut.


Zobacz także: Pyszne śniadanie w kilka minut – przepis na Bruschettę!


 

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA