Chleb czosnkowy jest wypiekiem, do którego nie trzeba mieć zbyt dużych umiejętności. Z drugiej jednak strony należy włożyć w pracę nieco wysiłku i wiedzy, aby wyszedł pyszny i pełen czosnkowego aromatu.
Wśród sympatyków chleba z pewnością wielu wyznaje zasadę, że tradycyjny wypiek nie musi być zwykły. Dodanie do niego czosnku jest coraz popularniejszym sposobem na uzyskanie pysznego chleba, z którego można robić jeszcze smaczniejsze kanapki.
Wiele przepisów na chleb czosnkowy nie wyróżnia się niczym specjalnym. Jest jednak jedna receptura, która sprawia, że chleb ten zawładnie każdym smakoszem.
Składniki (proporcje wedle uznania):
miękkie masło
czosnek
szalotka
parmezan
natka pietruszki
sól
pieprz
opcjonalnie ostry sos
bagietka
Sposób przygotowania:
W misce rozcieramy masło, wyciśnięty czosnek, posiekaną szalotkę, pietruszkę, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać ostry sos. Kroimy bagietkę na kromki, a następnie smarujemy je mieszanką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut.
Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, a jednocześnie złagodzić nieco ostrość od czosnku, można go wcześniej upiec w piekarniku. Wówczas od ząbka odkrawamy górną część, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy go w 180 stopniach przez 30 minut.
Zobacz także: Pyszne śniadanie w kilka minut – przepis na Bruschettę!