Jak zrobić bułkę do kebaba? Wiele osób zadaje sobie to pytanie poszukując idealnego przepisu. Jeśli myślisz, że najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące bułki są tylko w restauracjach, to jesteś w wielkim błędzie. Poznaj najlepszy i sprawdzony przepis na domową bułkę do kebaba, który w połączeniu z mięsem, surówką i sosem smakuje rewelacyjnie!
Bułki są dosyć czasochłonne, ale warto przygotować ich od razu więcej, żeby móc je potem zamrozić na kolejny raz. Po odmrożeniu smakują tak samo – są chrupiące i elastyczne, nie rwą się i są miękkie w środku.
Kebab to idealne danie na imprezę, spotkanie ze znajomymi lub nawet na randkę! Wypełniony pysznymi warzywami, aromatycznym i dobrze doprawionym mięsem, polany ulubionymi sosami smakuje naprawdę znakomicie.
Jeśli szukasz prostego przepisu na bułkę kebab, to idealnie trafiłeś! Bułki wyjdą każdemu – nawet tym najbardziej początkującym w kuchni. Oto najlepszy przepis.
Jak zrobić bułkę do kebaba? Najlepszy przepis
Składniki:
› 600g mąki pszennej
› 250ml ciepłej wody
› 50g drożdży
› 1 łyżeczka cukru
› 150g jogurtu naturalnego
› 1 łyżeczka soli
› 2 łyżki oleju
› 1 jajko do posmarowania
› sezam
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłą wodę, następnie dodaj cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, w tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość.
Do innej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt, sól, olej, a na końcu wyrośnięty zaczyn. Zagnieć całość na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą, a następnie odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyłóż wyrośnięte ciasto prosto z miski na blaszkę. Ugniataj ciasto palcami i jednocześnie rozciągaj tak, aby miało kształt koła. Tak przygotowane ciasto zostaw do wyrośnięcia do czasu, gdy piekarnik będzie się rozgrzewał.
Przed włożeniem bułki do piekarnika, natnij ją ostrym nożykiem wzdłuż, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem jeśli chcesz.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, włóż bułkę i piecz przez około 25-30 minut, aż skórka będzie mieć złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu kroimy na 4 części i wypełniamy farszem z mięsa, warzyw i sosu.
Lubisz domowe fast-foody? Wypróbuj przepisu na pyszne hot-dogi!